Egy 2013-as szabadalmat publikált múlt héten az amerikai szabadalmi hivatal. A dokumentumot az Apple adta be, jóval az Apple Watch 2015-ös debütálása előtt, és mit ad isten, az Apple Watch-ról szól.

Egészen pontosan arról, hogyan tudná az óra csukló felé irányuló szenzora azonosítani a tulajdonost.

Jelenleg az óra pulzusmérője LED-ek segítségével fényt bocsát ki, és fényérzékelőkkel méri, mennyi vér áramlik át a felhasználó csuklóján. Egyelőre ott tartunk, hogy sok, vagy kevés a vér, magát a pontos mennyiséget nem képes kikalkulálni az óra. Így számolja meg a készülék, hányat vert a szívünk.

watch-measure-sensors-1.png

Azonban ugyanez a módszer másra is alkalmas a szabadalom szerint. Például a kibocsátott fény megvilágíthatja a csukló érhálózatát, ezáltal egy egyedi "vénalenyomatot" állapíthatna meg. Ami azért  jó, mert az óra ujjlenyomat és más biztonsági megoldás nélkül is azonosíthatná a viselőjét. Nem kellene ennyire támaszkodnia az iPhone-ra.

Az Apple Watch debütálásakor elég sok pletyka keringett arról, hogy a cég kihagyta a végtermékből a korábban még az órába szánt érzékelőket, amik a mostaninál sokkal több információt szolgáltattak volna a testünkről. Az okosszíj-csatlakozó felbukkanása is azt erősítette, hogy az az Apple Watch, amit megálmodtak korábban, több, mint amit az első generációval kaptunk.

Ez a mostani szabadalom ugyanerre mutat. Volt egy koncepció a tervezőasztalon, amikor elkezdték a munkát. Egy olyan termék, amit a keynote után úgy elkapkodnak, hogy nem győzik utángyártani.

Egy óra, ami minden korábbinál egyszerűbben mér és szolgáltat minden korábbinál több egészségügyi adatot.

Szinte hallom Tim Cook hangját: És nincs szüksége arra, hogy azonosítsuk magunkat előtte. Abban a pillanatban, ahogy felhelyezzük a kezünkre, az Apple Watch az érhálózatunk letapogatását követően tudja, hogy a mi csuklónkon van, ennek megfelelően elérhetővé tesz számunkra minden funkciót. 

Mi történt közben? Valószínűleg a valóság. Nem működött az elmélet megbízhatóan a gyakorlatban.

A valóságtorzító mező, amivel Steve Jobs rendelkezett, nincs többé. Öt éve, épp októberben szűnt meg. A termék az "egyelőre ez sem lehetséges" válaszok között leegyszerűsödött, és nem volt senki, aki sírva verte volna az asztalt, hogy de nekem az kell, mert anélkül szar lesz. Persze, nem lett szar. Csak nem fogy úgy, mint szeretnék. És lehet, hogy évek múlva már minden lehetséges lesz, amit először beterveztek, de valószínűleg akkorra már mindenhol megkaphatjuk ugyanazt.