A Galaxy Note 7 robbanásai az elmúlt hetekben a készülék gyártásának leállítását, a már megvásárolt telefonok visszahívását, a Samsung bevételeinek megnyirbálását, és egy elég nagy márkanév-esést okoztak. Nagyon kínos. Egyelőre a marketingesek nem tudják megítélni, hogy a Samsung, a Galaxy, vagy a Note brand szenvedi majd el a legnagyobb sérülést, nyilván az előbbiek sokkal jobban fájnak majd, mint az utóbbi.

explosive-start-for-samsung-galaxy-note-7-more-phones-catch-fire-while-charging-507793-4.jpg

Az emberek tehát megválnak a Note 7-esüktől (a Samsung tűzálló dobozokban javasolja a telefonok postára adását, nehogy most meg a postások robbanjanak fel világszerte), ami csak az egyik probléma a dél-koreaiaknak. A másik, hogy a négy hónap múlva esedékes Galaxy S8-asokra sem biztos, hogy annyian csapnak majd le, mint eddig gondolták.

A kérdés, hogy akik inkább mégsem a Galaxy-vásárlás mellett döntenek, hová mennek majd?

Az Apple, úgy tűnik, sejti. A beszállítók adataiból ugyanis kiderült, hogy a "Note7-Gate" kirobbanása környékén a cupertinóiak tíz százalékkal megemelték az alkatrész-megrendeléseiket. Lehet, hogy ennek egészen más oka volt, de inkább valószínű, hogy nem.

Nem minden Samsung-használó vált majd más márkára, dehogy. De ha csak kis százalékuk zúdul rá a piacra, azokat is ki kell tudni szolgálni. És ezt nyilván tudja a Huawei, a Google, a Xiaomi és a többiek is.

De ne higgyük, hogy csak a Samsung szenved gyártási problémáktól: az Apple is egyre nagyobb bajban van az iPhone 6-os sorozatával. Csak épp úgy esett, hogy idén nem ők voltak a sztárok a sajtóban (robbanó telefon miatt eltérített repülőről könnyebb olvasott cikket írni, ez van). Már 10 ezren csatlakoztak ugyanis ahhoz a perhez az USA-ban, ami kártérítést követel a képernyő tetején villogú szürke sáv, és az érintőképernyő ezzel egy időben történő kimaradásai miatt. Mint korábban kiderült, ez egy tervezési hibából adódik: az iFixit rájött, hogy két touchscreen kontroller chip elmozdul az alaplapról, ahogy a telefon meghajlik egyik-másik irányba. Az újabb készülékekben ezek a chipek már máshová kerültek, de a 6-os sorozat továbbra is magában rejti a veszélyt, hogy bármikor, bárkinek előjöhet a probléma.

A másik probléma ez:

Úgy tűnik, vagy kezdenek kinyiffanni az iPhone 6/6s akkuk, vagy valami sw update elrontott dolgokat, de tömegesen jelentkezik embereknél, hogy 30-60% töltöttség közt kikapcsol a telefon, majd azt mutatja, hogy dugd töltőre. Itt a cégnél mindenkinél jelentkezett.

- írja GK, az Appleblog feat. Almalé és Kungfu egyik vendégszerzője és kritikusa. Ti is csatlakozzatok, ha ti is tapasztaljátok a hibát. A szavazók 18 százaléka egyelőre elég komoly aránynak mutatkozik.