Az Apple - Samsung per a legnagyobb a modern szabadalmi perek közül a tech-világban. Óriási pénzeket ítélnek az Apple-nek, miközben az évek múlásával egyre kevesebb értelme van a vádaknak és a védekezésnek.

2012 óta zajlik a per ugyanis. Mutatok egy képet, ami bemutatja, hogy ez mit is jelent a tech-iparágban. Az egyik készülék, ami állítólag szabadalmat sértett, ez:

screen_shot_2016-10-09_at_17_09_03.png

Ha képesek vagyunk elvenni a szemünket a telefont tartó ember pulcsiján éktelenkedő pörköltszaftról, láthatjuk, hogy ezt a telefont valószínűleg már Indiában sem árulják a használttelefon-kereskedők. De még mindig az az ügy jutott a legfelsőbb bíróságig, ami többek között ennek a kis szemétnek a nyúlását tárgyalja.

Az 1800-as évek óta nem jutott dizájn szabadalmi per a legfelsőbb bíróságig. Úgyhogy ez történelmi pillanat.

Az egész három szabadalommal indult, amikkel az Apple betámadt. Az egyik volt a híres "fekete téglalap lekerekített élekkel", a második a keretről szólt, a harmadik pedig az ikonokról. A bíróság végül iszonyatos, 1,05 milliárd dolláros kártérítést szavazott meg az Apple-nek, ebből a bírónő később majdnem a felét elengedte, 2015 decemberében így 548 millió dollárt ténylegesen átutalt a dél-koreai vállalat az Apple-nek.

Később más perek is indultak, nemrég például helybenhagytak egy korábbi bírósági döntést, és a Samsungnak 119,6 milliót kellene most fizetni a fentieken felül. Azért, mert megsértette az Apple Slide To Unlock ötletét, vagyis a mára már az Apple új operációs rendszerében sem létező módszert a telefon feloldására. Az Apple-t is bűnösnek találták egy Samsung szabadalom megsértésében, nekik 158.400 dollár kártérítést kell fizetni.

Akkor miért viszi most a Samsung az ügyet a legfelsőbb bíróságra? Mi lesz az indoklás, amit eddig egy bíróság sem hallgatott meg?

A fenti iszonyatos összegek kiszámolásánál a Samsung bevételét vették alapul azoknál a készülékeknél, amik szabadalmat sértettek. A Samsung szerint azonban túlságosan drágán számították a készülék értékénél a dizájnt, az csak egy apró töredékét jelenti az eladott készülék árának, így nem a teljes eladási árat kellene vizsgálni, csak annak egy részét, és abból kell a kártérítést megállapítani. 

Ki lehet találni, mit mondanak az ügyvédjei annak a cégnek, ahol a dizájn elsődleges kiindulópontja minden terméknek: a dizájn adja el a terméket.

Nehéz ügy lesz, mert itt már céges filozófiák is összecsapnak egymással. Az nem kérdés, hogy a Samsung szabadalmat sértett, még a Samsungnak sem. A kérdés itt az, hogy a bíróság hogyan értékeli az indokait egy olyan cégnek, akinél a dizájn egy ellopnivaló semmiség, egy olyan céggel szemben, akiknél a dizájn a legfontosabb kiindulópontja mindennek.