Dag Kittlaus, Adam Cheyer, Chris Brigham. Ők alapították és fejlesztették annak idején a Sirit, amit 2010-ben felvásárolt az Apple. Ők aztán úgy döntöttek, hogy nem csatlakoznak az óriáscéghez, és tovább fejlesztettek egy Viv névre keresztelt asszisztenst. Amit úgy emlegettek, mint a Siri következő generációját.

A Siri csak a kezdet - állította távozása után egy cikkben Kittlaus. És az elmúlt években, mialatt az Apple a Siri fejlesztését érezhetően lazán kezelte, rákapcsolta pár adatbázisra, és hozzáférhetővé tette számára a saját rendszerének egyes részeit, beállításait, addig ők hárman a Viv-et fejlesztették, ami képes a saját forráskódját írni, hogy újabb és újabb feladatokat tudjon ellátni. 

Őket szerezte meg a Samsung. Nem tudni, mennyit adtak végül a Viv-ért, de a Siri hat éve 200 millió dollárba került az Apple-nek. Az azonban biztos, hogy a céget nem olvasztják be a dél-koreai vállalatba, önálló egységként dolgozhatnak tovább az asszisztensen a srácok. Ez pedig egy olyan felállás, amiben ők is szívesen maradnak, így nem valószínű, hogy holnap innen is dobbantanak, kifejleszteni a Viv utódját, Markot.

Az önmagát író szoftver gyakorlati megvalósítása egyébként egyre inkább elterjed, és valószínű, hogy elvárás lesz nemsokára a hasonló szoftverek terén. Reméljük, hogy az Apple is fejleszt már pár éve egy hasonló megoldást, bár őszintén szólva az egész koncepció nagyon almaidegen. Cupertinóban ugyanis a mai napig a végtelenségig polírozott megoldásokat szeretik, amik annyira kiszámíthatóak, mint egy zacskó szög. Szabadjára engedni egy ilyen algoritmust: ez a gondolat minimum hasmenést okoz a vezetőségnek, ha rágondolnak.