Annyi dologra kapta meg a szabadalmi oltalmat Cupertino ma, hogy valószínűleg rekordot tudnánk dönteni headline-hosszban, ha kicsit ráfeküdnénk az ügyre. Ugorjunk is fejest.

Ismét egy elsősorban beltéri feltérképezéshez használható szabadalomról ejtünk szót, már talán a harmadikról az elmúlt évekből. Ezúttal lényegében

egy lézeres szenzort kombinálnak egy GPS-gyorsulásmérő-giroszkóp kombóval, ezt felhasználva a júzer közvetlen környezetének háromdimenziós mélységi leképezéséhez.

A távolságot hagyományosan lézeres eljárással szokás mérni, azonban ez mindösszesen csak a nyalábot kibocsátó eszköz és annak másik végén található felület vagy tárgy térbeli távolságát adja meg, a háromdimenziós leképezéshez így sok, specifikus helyről elvégzett mérés szükséges.

Itt lényegében arról van szó, a fentebb említett érzékelőkkel együttműködésben a rendszer képes a mintavevő készülék pontos pozíciójának és fekvésének meghatározására, így akár mozgás közben is lehetővé válik az adatgyűjtés. Az így kapott adatokat egy célalkalmazás leképezi. De vajon mibe szánja az Apple ezt és a korábbi hasonló szabadalmakat. iPhone-ba, a Project Titan-ba, vagy esetleg valami másba, amiről még a legjobban értesültek se tudnak? 

És most valami egészen más...

nowforsomethingcompletelydifferent.jpg

...amit talán rövidesen viszont is láthatunk az Apple Store-ok polcain:

egy olyan mechanikus billentyűzet, amely képes mind fizikai gomb lenyomások, mind kapacitív érintések regisztrálására.

Lényegében egy olyan szövegbeviteli eszköz, aminél a mechanikus gombok tetejére érintést érzékelő felületek kerülnek majd integrálásra, amik nyilván nem csak az érintést, koppintást, de akár swipeolást és hasonló akciókat is tudják majd értelmezni, megsokszorozva az adott gomb felhasználási módozatait. Ez, kombinálva a mér régebb óta pletykált OLED dinamikus funkciósávval elég sokrétűen felhasználhatóvá teszi majd az Apple perifériáit.

De még mindig nincs vége! A Smart Connector napjai meg vannak számolva? Cupertino hadat üzen a látható csatolófelületeknek? Azért ennyire talán ne szaladjunk előre.

lathatatlancsatlakozo.png

Arról van szó, hogy az Apple aprócska,

szabad szemmel nem látható mikro-perforációk mögé rejtett, infravörös-lézeres optikai csatlakozókra is megkapta az oltalmat ma.

De nem csak esztétikai előnyei vannak a váltásnak, a lézeres megoldás jóval kevesebb energiát is fogyaszt, mint egy hasonló wifis vagy Bluetooth-alapú alternatíva. Nagy negatívumai viszont, hogy egyrészről adatátviteli limitációja is van, másrészről nem képes energiatovábbításra a készülék és a csatolt eszközök között, így a Smart Connector-t tuti nem ez fogja leváltani.

Egy szóval, ez nekünk inkább amolyan "stipistopi, ezt is mi találtuk ki" bejegyzetésnek tűnik. De persze aztán az is lehet, hogy valamire használják is majd.