Persze az ilyen kalkulációknak a bicskanyitogatáson kívül nincs semmi értelmük, mármint nem azért, mert úgyis tehetetlenek vagyunk, hanem mert tényleg hülyeség egy termék árába kizárólag az összetevők költségeit beleszámolni. Persze közben mégiscsak egy jópofa játék ez a számokkal. Hülye, de jópofa.

Szóval az IHS Markit kimatekozta, hogy a 32 gigabájtos iPhone 7-es gyártása kábé 220 dollárjába, hatvanezer forintjába kerül az Apple-nek, miközben ezek a szemét kapitalisták 255 ezerért adják a mobilt.

Ezzel együtt is jó tízezer forinttal nőtt a gyártási költség a 6s-hez képest.

Továbbra is a kijelző a legdrágább 43 dolcsival, majd jönnek a modem és egyéb mobilcsipek 34 dolcsival, az A10-es kábé 27 dollárba, a nagyobb akksi 2,5 dollárba kerül. A két kamera bekerülési költsége 20 dollár, a 2 giga memória és a 32 giga háttértár 16 dollár, a többi alkatrésznek meg nincs külön-külön értelmezhető ára.

A fenti összegben persze továbbra sincsenek benne olyan jelentéktelen tételek, mint a szállítás, a szoftver, a kutatásfejlesztés, szóval persze, az A10-et legyártani nem kerül sokba, de mondjuk a fejlesztésre nyilván elmentek százmilliók, az egész telefonra meg milliárdok. Dollárban.