Aztán persze ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy az Európai Bizottság 13 milliárd euró megfizetésére kötelezte az Apple-t, lényegében adócsalásért. Ez elég nagy pénz még egy Apple-höz hasonló vállalatnak is, és persze imádom én az iPhone-t meg a Macet, de itt azért álljon már meg egy pillanatra a menet!

apple-eu.jpg 

A világ egyik legnagyobb cégéről beszélünk, ami több profitot termel, mint egy arany tojást tojó tyúk, vagy más hasonlóan ügyes haszonállat. Az Apple folyton társadalmi felelősségvállalásról és egyéb, amúgy tényleg fontos dolgokról beszél. Odateszi magát a környezetvédelemben és mostanában már az emberi jogok védelmében is, miközben szinte naponta dollármilliárdos nyereséget termel.

Na most: ebbe a képbe rohadtul nem fér bele, hogy 2003. és 2014. között az európai profitja után a cég 0,005-1 százaléknyi adót fizetett be Írországi cégükön keresztül egy háttéralkunak köszönhetően, szemben az ott megszokott 12,5 százalékkal. Legalábbis az EU szerint.

És oké, hogy cserébe munkahelyteremtéssel, meg egyéb finomságokkal kínálták meg az íreket, attól még tény, hogy az Apple nem szeret adót fizetni, pedig volna miből, és egyébként meg az ilyen cégek adójából van kötszer, van pénz a rendőrség munkájára, a tanárok fizetésére. Ebből lesz persze villája a korrupt politikusnak is, de arra mindenképp lesz még egy éhenhalás szélén álló fekete afrikai “köztársaságban” is, ne aggódjatok, szóval ez a lóvé valóban a mi életünkből hiányzik.

Az Apple és Írország megtámadta a döntést, arra hivatkozva, hogy az sérti a tagállam szuverenitását, illetve nevetségesnek tartják a vádakat és azt állítják, hogy a 0,005 százalékos adókulcs közelében sincs a valóságnak: a profit után 2014-ben 400 millió dollár adót fizettek be Írországban, ami lényegesen nagyobb adókulcsot jelent, főleg, hogy az ott termelt nyereség után még az Egyesült Államokban is keletkezett 400 millió dollárnyi adókötelezettség, így összességében már 800 millió dollárról beszélünk.

Sőt, az említett évben az Apple volt valószínűleg Írország legnagyobb adózója. Tim Cook szerint az EU benézet valamit, így fellebbezett a döntés ellen.

Egyébként ez a forgatókönyv akár el is képzelhető, de attól még tény, hogy nem tartozik az Apple kedvenc hobbijai közé az adófizetés, bár Tim Cook nyílt levele szerint jelenleg az egész világon az Apple fizeti be a legtöbb adót.

Az ember csak kapkodja a fejét, döntés néhány évtizeden belül várható!