tim-cook-fbi.jpg

Vicces ez, ugye folyamatos trend volt, hogy az Apple minden korábbi negyedéves rekordját megdöntötte egy újabb rekorddal, amire jellemzően komoly eséssel reagált a tőzsde.

Na de most.

A tegnapi negyedéves jelentés elég lehangolóra sikerült, a március végétől június végéig tartó időszakban ugyan 42,4 milliárd dollár volt a bevétel, ez azonban 14,5 százalékos csökkentést jelent egy év alatt, míg a profit 27 százalékos, tehát igen jelentős visszaesés után 7,8 milliárd dolláron állt meg. iPhone-ból 15 százalékkal, iPadből 8,3-mal, Macből 10,4 százalékkal fogyott kevesebb, mint egy éve, tegyük hozzá, elég magas csúcsról esett az Apple egy nem különösebben izgalmas portfólióval: várható volt, na.

Ami viszont nem volt várható, az a tőzsde reakciója: hogyan reagáltak a befektetők a katasztrofális hírekre?

Hát hét százalékos gigantikus ugrással, hogyan máshogy.

A részvénypiac persze sosem a konkrét számokat reagálja le, hanem a várakozások és a valóság közti különbséget: régebben azért volt csökkenés a rekordnegyedévek után, mert a befektetőbb vaskosabb rekordokra számítottak, most meg azért örültek ennyire a visszaesésnek, mert sokkal brutálisabb gyengülést árazott be a piac.

Hát így.