Mindannyian hallottunk már a Find My iPhone-ról, amit akkor használunk, ha elveszett a telefonunk, és meg szeretnénk találni. Úgy tűnik, az Apple nagyon sokat foglalkozik ezzel a témával, de Gergő, az iCentre egyik alkalmazottja felhívta a figyelmünket arra: néha nem elég a cég igyekezete. 

Néhány nap alatt két elveszett iPhone-t vittek be hozzájuk (Balaton Soundon és Horvátországan találták). Az egyik egy hibátlan iPhone 6-os volt, bekapcsolható állapotban, jelkóddal, SIM kártya nélkül. Ez pedig nagyon-nagyon megnehezíti a dolgot. Ugyanis.

A Lost Mode-ot nem lehet aktiválni ilyenkor SIM kártya, tehát mobilnet nélkül. Mivel le volt zárva a készülék, wifire nem lehetett felcsatlakoztatni, így a készülék el volt vágva a külvilágtól. Az Apple nem ad lehetőséget arra, hogy serial/imei alapján lehessen rákeresni a tulajdonosra, még az APR-eknek sem ad ilyen eszközt a kezébe. 

Mit lehet ilyenkor tenni?

Be lehet tenni például a készülékbe egy PIN kód nélküli, független SIM kártyát. Ekkor automatikusa felcsatlakozhat a telefon az internetre, és ha a gazdája valahol távol betette Lost Mode-ba a telefont, a képernyőn megjelenik egy telefonszám, amit lehet hívni. És már beszélhetünk is az illetővel.

Megkönnyíthetjük azonban a megtaláló életét. Két egyszerű dolgot érdemes beállítani.

A legfontosabb a Medical ID beállítása.

Ezt a Health, magyarul az Egészség appban állíthatjuk be. Alul találjuk az Orvosi azonosító gombot, itt nyomjunk Orvosi azonosító létrehozására, itt pedig írjunk be egy vészesetben értesítendő telefonszámot, és hagyjuk bekapcsolva a Megjelenítés zárolásnál lehetőséget.

med.jpg

Ekkor, ha a telefonunk zárolva van, és a jelkód megadása alatt a Vészhelyzetre kattint a becsületes megtaláló, akkor lesz lehetősége, hogy az orvosi adatainkat (vércsoport, súly, allergiák, betegségek), és a vészhelyzeti telefonszámot is megtalálja, és hívhassa. De ha nem állítunk be semmit, a Facebookon akkor is meg tudnak találni:

image1_4.JPG

Anyukád beállítása.

Amivel még próbálkozhat egy megtaláló, hogy aktiválja a Sirit, és azt mondja neki: "call mom". Ha be van állítva édesanyád rokoi kapcsolatára egy telefonszám - még akkor is, ha nem az édesanyád -, akkor a Siri hívja anélkül, hogy fel kellene oldani a jelkódot.

Ehhez aktiváljuk Sirit, és mondjuk neki: "... is my mom". És onnantól tudni fogja.

Gergő, köszi a tippet.