A Shapr3D egy olyan 3D tervező alkalmazás, amelyet kifejezetten iPad Próra tervez egy néhány fős budapesti csapat. Bár csak idén tavasszal került fel az App Store-ba az app, az Apple már most is a saját weboldalán emeli ki őket a Microsoft Office és a FaceTime mellett, mint az egyik legjobban ajánlott produktivitási program.

500_copy.jpg

A fejlesztő csapat: István, Tamás, Gábor és Attila

Elértük a cég alapítóját és vezető fejlesztőjét, Csanády Istvánt (balra fent), akit az appról, a 3D modellezésről és annak a jövőjéről kérdeztük.

Honnan indult az ötlet?

Már fiatalabb koromban érdekelt a 3D és a programozás. Ahogy sokan másokat, eleinte engem is a számítógépes játékok fogtak meg. Amikor elkezdtem elmélyülni a területben, akkor még csak asztali gépen lehetett modellezni. Itt pedig könnyű volt elveszni a sok száz menüpont és funkció között. Amit papíron könnyen meg lehetett volna rajzolni, azt néha órákba tellett egy asztali szoftverrel megtervezni. Ez viszont nem csak 20 évvel ezelőtt volt így. Ha megnyitunk ma egy profi CAD alkalmazást, akkor ugyanaz az interface és ugyanaz a workflow fogad minket. Sőt, sok esetben csak több gomb és funkció került ezekbe a programokba. Felvetődött a kérdés: nem lehet-e ezt egyszerűbben csinálni tableten mondjuk? A válasz: de, lehet. Így született meg a Shapr3D.

Hogy kell elképzelni az appot? Miben új mint a többi CAD?

Az egyik legnagyobb újítás, hogy teljesen újragondoltunk a felhasználói felületet, a rajzolási élményt és az app teljes működési logikáját is. Ez egy elég nagy és merész vállalás volt, de úgy tűnik sikerült. Nem csak kezdők, hanem profik is használják már az appot. Emellett az app gyors, megbízható és élvezhetően is fut. Ebben persze nagy szerepe van az iPad Pro-nak és az Apple Pencilnek. A tablet nagyon jól össze lett rakva, bírja a terhelést, a pencil pedig megadja a papíréhoz hasonló rajzolási élményt. A Pencil elképesztően pontos, mindent azonnal érzékel - a latency nullával egyenlő -, és a nyomás erősségét is le tudja kezelni. Mivel egyelőre csak az iPad Pro-ra fókuszálunk, ezért nagyon jól ki tudjuk aknázni az eszköz adta lehetőségeket.

Tényleg kiválthatja egy tablet app a profi munka során a desktop appot?

Igen, abszolút. Már most vannak olyan usereink, akiknél már most kiváltja. Persze vannak korlátai a Shapr3D-nek, de legalább ennyi előnye is akad. Nem arra lett kitalálva, hogy valaki egy űrsiklót tervezzen vele, de már most látunk olyan felhasználási területeket, amikre korábban nem is gondoltunk. Sokan 3D nyomtatáshoz terveznek vele alkatrészeket, van aki szemüvegeket tervez, mások épületeket, de LED világításhoz is csináltak már lámpatestet az appal.

Ezekre használják az appot jellemzően?

Úgy látjuk, hogy sok a 3D nyomtatás iránt érdeklődő, az építész és a formatervező is a korai felhasználók között. Ha valakinek egy gyors prototípusra van szüksége, akkor a Shapr3D-vel biztosan gyorsabban meg tudja tervezni azt, mint bármelyik desktop app segítségével. Ezen felül azok az emberek, akik sokat utaznak, ők akkor is tudnak dolgozni, amikor egyébként úton vannak. Vagyis a Shapr3D segítségével nem csak gyorsabban lehet tervezni, hanem akár út közben is. Erre a hagyományos CAD szoftvereknél nem nagyon volt lehetőség. A mobil 3D tervező piac még viszonylag fiatal, de úgy tűnik, hogy most fog komoly fejlődésnek indulni.

Miért nem jött el eddig ez az áttörés? Miért pont most indulhat el ez a piac?

A legnagyobb probléma eddig a memória és CPU használatának kérdése volt. Legalábbis a mobil eszközöknél. Azt érdemes látni, hogy a mostani iPad Pro nagyjából azt tudja teljesítményben, mint mondjuk egy 5 évvel ezelőtti desktop gép. Csakhogy míg a desktop appok esetében a komplexitás, robosztusság a fő szempont, addig ezt mobilon nem lehet egyszerűen megtenni. Ezért optimalizálni kell, és ki kell használni a mobil, tablet adta lehetőségeket. Annak idején mi is egy ujjal rajzoló megoldást kezdtünk el fejleszteni, de az nem volt elég pontos. Amikor viszont kijött az Apple Pencil, akkor tudtuk, hogy ez lehet a jó irány.

office.jpg

Ahhoz hogy ez a piac elinduljon, szerintem 3 dolog együttállásának kell összejönni. Egyrészt nagyon erős a piaci igény a 3D tervezés iránt, amint részben a 3D nyomtatás előtérbe kerülése húz magával. Ez óriási keresletet teremt az ilyen megoldások iránt. Másrészről most jutott el oda technológiailag a tablet piac - az iPad Próval és a Pencillel -, hogy jó technikai színvonalon ezt az igény ki is lehet szolgálni tableten. A harmadik pedig a megfelelő UX. Használhatóság szempontjából a tablet piac némileg el volt hanyagolva, mert a nagy gyártók nem szorultak rá, hogy erre terjeszkedjenek. Az eddigi tabletek ugyanis inkább "kontentfogyasztásra" voltak kitalálva és nem kontent készítésére. Ez a PC substitute tabletekkel most kezdett el megváltozni. A jó UX emiatt is számít nagyon sokat, főleg mobilon. A mi megoldásunkat például lényegesen könnyebb és intuitívebb használni, mint bármelyik desktop appot. Van olyan felhasználónk is, aki 10 éves, és kevesebb mint 1 óra alatt megtanulta tökéletesen használni az appot.

screen_shot_2016-07-04_at_09_49_00.png

Akkor ő már lassan magának tervezi a játékokat. Mennyire lehet egyébként munkára is használni ezeket a tableteket?

A többség fejében a tablet igazából csak egy szórakoztató eszköz, amin internetezünk, olvasgatunk, videókat nézünk. Ahogy viszont csökken a desktop, PC eladások száma az elmúlt években, úgy kezdett el nőni a tableteladások száma. Ezen belül pedig az egyik leggyorsabban növő részpiac az úgynevezett detachable eszközöké. Ezek azok, amik tabletként is funkcionálnak, de egy billentyűzettel kiegészítve gyakorlatilag laptoppá alakíthatóak. Ezen a piacon az iPad Pro mellett a Microsoft Surface nagy szereplő még. Mind a két tablethez lehet pencilt, stylust venni, ami sokat segít a pontosabb munkavégzésben.

screen_shot_2016-07-04_at_09_49_08.png

A nagyobb méretű iPad Pro 12.9-es kijelzője már bőven elég arra, hogy munkára is hatékonyan lehessen használni. Már csak jó appok kellenek, amiknek a használata tényleg könnyű és egyszerű. Amint elegendő app lesz, amik tényleg mobilra lettek tervezve, akkor szinte észrevétlenül át lehet majd váltani a desktopról a mobil eszközökre. Gyarkolatilag olyan lesz használni, mint egy könnyebb laptopot, azzal az előnnyel, hogy bármikor tabletet tudunk faragni belőle. Ez főleg akkor hasznos, ha nem csak egy irodában dolgozunk, hanem sokat utazunk, vagy szeretnénk az irodai asztalunktól távol is dolgozni.

Mi a helyzet a kompatibilitással?

Az appból olyan formátumokat lehet exportálni, ami kompatibilis minden más profi tervező szoftverrel (pl Solidworks, AutoCAD, Fusion360, Catia, Rhino3D). Vagyis ha valaki mondjuk a repülőn ülve kezd el tervezni egy modellt, akkor azt később az asztali gépén is tudja folytatni. Sőt, ha asztali gépen tervezünk valamit, akkor azt akár importálni is lehet a Shapr3D-be. Ha rendelkezünk Apple Pencillel, akkor folytatni is lehet a tervezést, ha pedig nincs, akkor kvázi view-only módban is lehet használni. Ilyenkor prezentálni is tudunk egy korábban elkészült 3D modellt.

screen_shot_2016-07-04_at_09_48_31.png

Hogy lehet, hogy ingyenes az app? Mi a business modell az app mögött?

Az app ingyenes, de a pro feature-ök azok fizetősek - unlimited workspace, premium quality export és így tovább. Még több pro feature most fog kijönni a nyáron. Az ingyenes verzió ideális alap szintű 3D nyomtatáshoz, a pro verzió pedig inkább a profi usereket targetálja, akik profi CAD alkalmazásokba vinnék tovább azt amit terveztek.

Milyen a fogadtatása az appnak egyébként? Milyen jövőképet láttok magatok előtt?

A termék még nem volt kész, amikor pár demóvideót felraktunk a Facebookra. Ezeket a mai napig több mint 6 millióan nézték meg. Már ekkor több száz levél érkezett hozzánk, hogy mikor végzünk a fejlesztéssel. Amikor végre kikerültünk az App Store-ba, akkor sokáig Featured App voltunk. Sőt, az Apple is felkarolt minket és most is kint vagyunk az iPad Pro hivatalos weboldalán, mint az egyik legjobban ajánlott produktivitási app. De ami legalább ennyire érdekes, hogy több olyan felhasználóról is tudunk, aki konkrétan egy új iPad Prót is hajlandó volt venni csak azért, hogy használhassa a Shapr3D-t. A célunk az, hogy az iPaden egy teljes értékű 3D modellező szoftvert adjunk a felhasználók kezébe, amely önmagában, asztali gép nélkül is megállja a helyét.

Az appot itt lehet letölteni iPad Pro-ra.