Amióta egy hete a WWDC-n megtudtam, hogy mélylégzéssel foglalkozó gyári appot is kap a watchOS 3, alig vártam, hogy többet megtudjak a dologról. Ez ugyanis egy új szintre emeli az egészségközpontú fejlesztéseket, és elmélyíti ember és kütyü közötti, kissé aberrált, már-már szexuális kapcsolatot. És fordítva.

Azon ugyanis már senki sem csodálkozik, ha az Apple Watch figyelmezteti, hogy álljon fel és sétáljon egyet. Sokat ülünk székben, a betegségek nagy részéhez biztosan a mozgáshiányos életmód vezet, így még hálásak is vagyunk, ha az óránk kiírja:

Itt az ideje mozogni.

Most azonban már ezt is kiírja:

Itt az ideje lélegezni.

screen_shot_2016-06-20_at_07_38_09.png

Négy óránként figyelmeztet erre az app, de ez a tág időintervallum nyilván nem azt jelenti, hogy gyöngyhalászképzőt nyitott a cég, vagy hogy ezzel a trükkös módszerrel próbálja megfojtani az angolul értő populáció tagjait, a négy órás figyelmeztetések között is nyugodtan lélegezhetünk, a program csupán a mélylégzésre hívja fel ezzel a figyelmet. Nyilván nincs ember, aki ne hallott volna már a légzőgyakorlatokról, amikkel más és más állapotba hozhatjuk a testünket. Az app nem megy bele nagyon, csak arra int, hogy mélyen, lassan, alaposan lélegezzünk.

Szóval ha a négyóránkénti szeánszban benne vagyunk, a Startra nyomva indul a buli. A Snooze esetében inkább skippeljük a gyakorlatot.

Az app alapból az "egy perc alatt hét mély légzés" munkacímű előadást kínálja fel nekünk, ennél persze hosszabb időt is állíthatunk be, és lelassíthatjuk a légzést egész négy levegővétel per percre is. 

A szeánsz alatt egy Apple-féle színes mandalaszerűség mutatja, mikor lélegezzünk be (nő a mandala mérete), vagy ki (csökken). De aki csukott szemmel szeret lélegezni, az alkalmazás hihetetlen rugalmassággal őt is remekül kiszolgálja (még hogy a cég nem követi le a valós igényeket!). Az óra a taptic feedback segítségével jelez ugyanis a csuklónkon, mikor kell belélegezni.

screen_shot_2016-06-20_at_07_38_23.png

 

A foglalkozás végén összefoglalót is nyújt a Breathe app, megmutatja, aznap hányszor lélegeztünk mélyen, mennyi volt a szívverésünk a legutóbbi alatt. Kedvencem a Breathe Again gomb, vagyis "Lélegeznék újra", aminek a megnyomásával engedélyt kapunk arra, hogy újra levegőt vehessünk.

Ősszel jön az oprendszer-frissítés. Lélegzetvisszafojtva várjuk, haha.