Múlt héten kelt szárnyra a pletyka, hogy az Apple az év második felében megjelenő új MacBook Prókban a funkcióbillentyűket egy érintőkijelzős panelre cserélné. Ezzel valószínűleg azt érnék el, hogy a felhasználó által gyakran használt billentyűkombinációk, vagy akár komplett automatizmusok egy gombnyomásra elérhetőek legyenek, gyorsuljon a munka. Ezt mondjuk üdvözlöm, szevasz AltQ/CmdQ!

Nem megbízható források alapján közölt most képet a Cult of Mac egy ismeretlen laptopházról, amiben már ott van a megfelelő süllyesztés és csatlakozó egy ilyen kis érintőkijelzőnek. 

screen-shot-2016-05-31-at-5-44-18-pm_1.png

Érdekes adalék, hogy Steve Jobs mennyire rühellte a funkcióbillentyűket, abban a formájukban, ahogyan a legtöbb esetben most is láthatjuk őket: egyszerű F1, F2... feliratokkal. Amikor Jobs már nem az Apple-nél, és még nem az Apple-nél dolgozott (NeXT), meghívták egy előadásra. Amikor a szervező odanyújtott neki egy Apple Extended Keyboardot - ami nyilván nem Jobs vezetése alatt született -, fogta az autókulcsát, és elkezdte kipattintani a helyükről ezeket a gombokat. "Ez a billentyűzet megtestesíti mindazt, amit gyűlölök az Apple-ben. Ez egy anyahajó. Miért van ezen ennyi gomb? Használod ezt az F1 billentyűt? Nem. Mi van ezzel az F2-vel?" És sorra pattintotta ki a helyükről a gombokat. "Megváltoztatom a világot, egyik billentyűzettel a másik után" - tette hozzá a nagy ügyködése közben.

Most boldog lenne, ha látná, hogy az akkor kidolgozott mélyedés most gyárilag benne van az Apple keyboard fölött.

A képek egyébként még arról is árulkodnak, hogy az új gépen négy darab USB-C port lesz, meg egy jack aljzat. Ami ugye azt jelenti, hogy se MagSafe, se SD kártya-olvasó nem lesz az idei MacBook Pro sorozatban. Csak hogy ne legyen könnyű eldöntened, akarsz-e új MacBook Prót.

left_and_right.jpg

És ami még várható: az Intel 14 nanométeres Kaby Lake processzorai, valamint a Samsung kicsi és gyors SSD-i.