Korábban már többször írtam arról, hogy Tim Cook egyre jobb politikussá válik az Apple élén. És ahogy a dolgok jelenleg állnak, a cégnek nagyon is szüksége van erre a képességére, ugyanis sok fronton visel harcot az Apple. Ez alapvetően rossz hír nekünk, hiszen ezek a frontok egy csomó energiát kivesznek, és ezalatt sem a nagyszerű termékek létrehozása a cél, hanem jól lavírozni a célkeresztek között.

Lássuk, milyen frontvonalak állnak most az Apple előtt, és milyen politikai feladatai vannak Tim Cooknak a következő években.

tim-cook-290513_3.jpg

Cupertino

Az Apple központjának helyet adó város vezetése most rászállt az Apple-re, mert szerintük túl kevés adót fizetnek ahhoz képest, milyen mértékben használják a város infrastruktúráját. 2012 és 2013 között az Apple 9,2 millió dollár adót fizetett a városban, miközben ennél sokkal többet kellett volna fizetniük, ha a teljes bevételüket hazahozzák (és leadóznak belőle 35-40 százalékot). 100 millió dollárt akarnak kisajtolni Cooktól.

Totális politikai szarrágás - mondta Cook az Apple adópolitikáját ért vádakra. Valószínűleg ugyanezt gondolja erre is.

USA

Két kényes területen is megy a csörte, az egyik a fenti folytatása. Régóta kritizálják a céget ugyanis amiatt, hogy nem hozza haza a tengerentúlon megkeresett dollárjait, és adja át nagyjából a felét az Egyesült Államoknak. Azt gondolom, ez érthető. De az sem kecsegtet sok jóval, hogy Donald Trump ennyire közel került az elnöki székhez, hiszen a csávó tombolása az Apple ellen is irányul: azt akarná előírni számukra, hogy költözzenek haza, mindenestül. Trump esetleges elnökké válásakor szerintem sokkal nagyobb esély lenne arra, hogy az Apple átköltözik mondjuk mindenestül Kínába.

Bár ennél sokkal jobb és politikailag kifinomultabb lépés, hogy nem hagyják nyerni az idiótát. Erről egyébként állítólag tárgyaltak is a Szilícium-völgyi nagyok.

Kína

Persze itt sem olyan rózsás már a helyzet. Cook a jövő héten Kínába utazik, hogy tárgyalásokat folytasson az ország vezetésével, miután letiltották ott az iBooks Store-t és az iTunes filmek letöltését. Emellett az Apple-nek durván csökkennek a bevételei az országban, pedig pont itt kellene, hogy nőjenek.

India

A következő Kína az Apple számára, és szeretnék már jóelőre megdolgozni a piacot. Azt találták ki, hogy noha évente 56 százalékkal az iPhone-ok eladása az országban, megcéloznák a kisebb pénzűeket is felújított, használt telefonokkal. Az ország vezetése a helyi érdekeltségű gyártók nyomására megtiltotta az ilyen kereskedelmet. Ez is egy tipikus politikai feladat: úgy kell lobbizni a vezetőknél, hogy átmenjen a cég akarata, mondjuk valamilyen módon támogatni kellene a helyi ipart.

EU

Az ír adóbotránynak még nincs vége. Noha az Apple hazavitt egy kis pénzt, miután az Európai Unió a körmére nézett az ír adókedvezményeknek, az ügyet tovább akarják folytatni az ellenőrző szervek. Tim Cook feladata lenne rábeszélni őket, hogy ezt annyira ne aktívan tegyék.