Természetesen az iPhone. 

530201361437pm_635_apple_iphone_first_gen.png

A Time magazin 50 kütyüt sorolt fel, amik szerintük a legnagyobb változást hozták az életünkbe, az iPhone-nak pedig esélye sem volt az első helynél lejjebb csúszni.

A listán van még bőven cupertinói termék, a harmadik helyen például a Macintosh-t találjuk, ami a magas árának és a Windows-nak köszönhette, hogy nem vált A Számítógéppé, mint ahogy az IBM-nek ez a küldetés sikerült (a listán ötödik helyezett IBM Model 5150-nel). Az Apple I-es nem került fel a listára, Woz garázsbarkács képességeit nem értékelték ennyire.

Kilencedik helyen az iPod, ami viszont A Zenelejátszó lett, Ámérikában egy olyan köznevesült márkanévvel, hogy a Sony Walkmanje is csak nézett. 

Az iPadet a 25. helyre hozták ki, mint a többitől radikálisan különböző tabletet, és végül az iBook is ott van a listán, a 38. helyen. Na nem azért, mert színes volt, emiatt inkább az iMacet lehetett volna kiemelni, hanem mert ez volt az első laptop, ami wifit kínált.

Ez összesen öt termék, a lista tíz százaléka. Nincs még egy olyan gyártó, aki ennyi jelöltet delegált volna, az IBM például hármat hozott össze a listára, és abból az egyik egy írógép. Egyébként nekünk, akik kívülről tudjuk az Apple-gépek jelentőségét, épp a lista maradék 45 termék lehet érdekes. Csaknem mindegyikről hallottam már, de most a történelmi jelentőségüket itt tálcán kínálva szemezgették ki, így nagyjából egy informatikai forradalmi best of történelemleckét kapunk, a legfontosabb hadvezérek bemutatásával.