Az Apple Titan projekt, a cég autógyártási terve mindenképp megér majd egy könyvet úgy 6-7 év múlva. Ha bejön nekik, azért, hogy lássuk, miként tudtak a tabletektől eljutni az autókig. Ha pedig nem jön be nekik, azt kellene megírni, hogy miként vet ki magából egy iparág akár egy olyan magabiztos és rengeteg pénzzel ellátott vállalatot, mint az Apple.

Már most érkeznek anyagok a könyvhöz, pletykák arról, hogy mi is történt az Apple Car projekt koncepció fázisában, amikor a cupertinóiak még a BMW-nél és a Daimlernél kulcsoltak, hogy közösen hozzanak össze egy autót. Azt eddig is tudtuk, hogy az Apple-nek a BMW i3 volt a példakép, és hogy egyre több információt szerettek volna kisajtolni a német cégtől, de végül nem sikerült nekik. 

i3_1.jpg

A Handelsblatt belső informátorokra hivatkozva most lehozta, hogy ennél sokkal tovább mentek a tárgyalások. És mindkét céggel akkor szakadtak meg, amikor el kellett volna dönteni, ki irányítja a projektet, és melyik cég tulajdonába kerülnek az adatok, amiket az autó közöl.

Az Apple ezeket az adatokat nyilván az iCloud szolgáltatásokkal integrálta volna, a gyártók viszont a vásárlóknak az adataik legnagyobb mértékű biztonságát ígérik, amibe beletartozik, hogy még az Apple-nek sem adják ki.

Az Apple azonban a megszakadt tárgyalások ellenére továbbra is Németországban maradt, és állítólag egy 15-20 fős berlini teamet rakott össze, akik egy titkos laboratóriumban csinálnak valamit. Ezenkívül tárgyalásokat folytatnak az osztrák Magna autógyártóval, akik talán átengedik a cupertinóiaknak az irányítást és az adatokat is. Ki tudja.

Az Apple mindenesetre már alkalmazta a Tesla korábbi alelnökét, Chris Porrittet, aki az Aston Martin mérnöke is volt korábban. Talán ő lép Steve Zadesky, az Apple Car korábban kilépett projektvezetőjének helyébe, akinek a távozása kezdte paródiává változtatni az Apple 2019-es céldátummal kecsegtető autós terveit. Mert miközben az Apple itt koncepció- és kreativitáshiányra hivatkozva jegeli a vezetést, gyártóról gyártóra száll, addig a Tesla már régóta azt csinálja, amire szerintem az Apple vágyik.