Az Apple számára az ügy ennél kedvezőbb lezárását el sem tudtam volna képzelni. Pedig volt egy pont, amikor azt hittem, a saját kardjukkal szúrják át magukat. 

fbi.png

Dióhéjban: az FBI megkérte az Apple-t, hogy egy szoftverrel kerüljék meg a saját biztonsági rendszerüket egy gyilkossághoz köthető iPhone esetében, de erre az Apple nem volt hajlandó. Sőt, az ellenállásával a magánszférához való jog legnagyobb harcosává vált pár hónap alatt.

Törd fel!

Nem!

Törd fel!

Nem!

Csak egy kicsit!

Nem!

Aztán volt egy pont, amikor úgy tűnt, az FBI már nem is annyira harcias, és talán fel tudták törni az iPhone-t, amit az Apple nem volt hajlandó megtenni.

Na jó, feltörtük mi!

Mi? Hogyan?

Nem áruljuk el!

De!

Nem!

De!

Hülye vagy? Ha elárulom, legközelebb kezdhetjük elölről az egészet!

Ha formálisabban is, de ez a párbeszéd zajlott le a két fél között.

Így lehetett, hogy a nagy figyelmet kapott ügyben végül megkerülték az Apple védelmét, mindenki szeme láttára, és nem volt elégtétel, feloldozás, ott állt a cég leforrázva.

Most viszont úgy tűnik, mégis sikerült szépen lezárni az ügyet: az FBI megtette azt a szívességet, hogy elismerte, az iPhone 5s-t és a későbbi készülékeket nem tudnák ezzel a módszerrel feltörni. Így valószínűsíthető, hogy a Touch ID-hoz kapcsolódó Secure Enclave akadályozza meg a módszerüket, aminek az egyik tulajdonsága, hogy tárolja a belépési kísérleteket. Így lehet, hogy az iPhone 5 esetében a flash memória tartalmát kiírták, próbálkoztak párat, majd mielőtt jött a tiltás, visszamásolták a tartalmat, és újra próbálkoztak. Ezt az iPhone 5s és későbbi készülékeknél nem lehet megtenni.