Múlt héten írtunk arról, hogy az Apple a pletykák szerint három éven belül teljesen függetlenedne minden szerverszolgáltatótól, beleértve a Google-t és az Amazont is. Velük jelenleg szerződéses viszonyban van, mert önmaga nem rendelkezik a megfelelő mennyiségű infrastruktúrával, nem beszélve arról, hogy saját gyártású eszközei sincsenek. 

Mert most az a mondás, hogy lesznek!

Belső információk szerint a korábban emlegetett Project McQueen - amiről senki nem tudja, hogy micsoda pontosan - csak egy hat hasonló projektből, amiről szintén nem. De most már van sejtésünk: a források saját szerver adattárolási rendszer kiépítéséről, saját szerverek és hálózati eszközök gyártásáról, valamint a külső fejlesztők alkalmazásainak ellátásáról gondoskodó infrastruktúráról beszélnek.

És hogy ez mire kell? Itt jön a legérdekesebb rész: az Apple úgy gondolja, hogy a harmadik féltől kapott szerverek meg vannak buherálva. Ugyanis szerintük

szállítás közben belekerülnek olyan chipek és firmware-ek, amik sebezhetővé teszik őket. 

Mondd ki háromszor gyorsan:

Spiclichip!

Borzasztó érdekes állítás, akármi is a valóság. Ugyanis ha igaz, amit az Apple állít, nem szabadna három évet sem várni. Persze érezhetjük, micsoda biztonságról beszélhetünk úgy általában akkor, ha ezen a tényen csak az Apple akad ki, holott valószínűleg nem ő az egyedüli célpontja a spicliskedésnek.

Ha azonban nem igaz, az azt jelenti, hogy az Apple súlyosan paranoiássá vált. A pletykák szerint fényképeket készítenek az alapalapokról, és áramkörönként elmagyaráztatják, mi miért van ott. Ha viszont eddig nem találtak semmilyen spiclichipet, akkor ez tényleg inkább egy kóros félelem.

Mindenesetre üdvözöljük a hírt, hogy 2010, az XServe megszüntetése óta először az Apple komolyabb szervereket fejleszt. Újra. Igaz, nem nekünk, de akármi lehet még ebből. Már csak három év, és megtudjuk, most már ne menjetek sehová.

apple-xserve.gif