Az iOS 9.3-mal megjelent a Night Shift iOS eszközökön. Nagyjából ezzel foglalkozik mindenki, ez a legpróbálgatnivalóbb ficsör a frissítésben. Azt tudja, hogy naplementekor csökkenti a fényerőt és a hideg, kék színeket száműzi a kijelzőről, ugyanis tanulmányok szerint ezek gátolhatják a pihentető éjszakai alvást. 

Sokan azonban nem tudják megfelelően használni a Night Shiftet!

deadpool-colossus.jpg

Egyrészt azok, akik 32 bites processzorral szerelt géppel próbálkoznak. Tehát akiknek ilyen készüléke van, egyáltalán nem látják a Night Shiftet, mert a szolgáltatás nem elérhető ezeken, vagy a régebbi eszközökön:

  • iPhone 5
  • iPhone 5c
  • iPod touch 5G
  • iPad mini
  • iPad 2
  • iPad 3
  • iPad 4

Vannak azonban, akiknek ennél újabb készüléke van, mégsem látják valamiért a napfelkelte/naplemente funkciót, vagyis azt a lehetőséget, hogy az iOS külön időpontok megadása nélkül, az aktuális, naptár szerinti napmozgást figyelve állítja be a színhőmérsékletet. Már hogy azt ott, fent:

img_2117.PNG

Ez nem bug, ha te is így jártál, egy nagyon eldugott beállítási lehetőséggel orvosolható a dolog. Tehát az út, amit be kell járnotok:

Beállítások—Adatvédelem—Helymeghatározás—Rendszerszolg.-ok—Időzóna beállítása

Ha ez ki van kapcsolva, a Night Shift nem képes automatikusan lekövetni a napnyugtát. Ha bekapcsoljuk, és még mindig nem megy, az újraindítás vagy hard reboot (Power és Home gomb együttes lenyomása 10 másodpercig) segíthet.

Egyébként éppen ezek a megoldások azok, amikkel tök feleslegesen szívatnak minket. Egyrészt a dolgot el kellene tudni intézni a Night Shift beállításokban is. Másrészt minek van a Siri?

Mert például tudjátok, hogy mi van, ha alacsony energiafogyasztásba lép az iPhone - ami azt is jelenti, hogy a Night Shiftet is kikacsolja -, de mi mégis szeretnénk visszakapcsolni az alkonyati színváltást?

Szólni kell Sirinek, hogy Enable Night Shift!

Ínébl nájt sift. Kész, be van kapcsolva. Kábé ennyire szeretnék belemélyülni a hierarchikus beállítási lehetőségekben.

Ja, és ha már 9.3 javítás: állítólag egyes iPad Air 2-ket brickelt az update, az aktiválásnál megállt a folyamat, se előre, se hátra. Egyes esetekben egy kábellel iTunes-ra kötés segített, másoknak egy iTunes-on keresztüli restore-t sikerült elérniük. Persze ez visszaállítja azt az állapotot, amikor legutoljára mentettünk.