Miközben az FBI rá akarja venni az Apple-t, hogy egy egyszer használatos szoftver segítségével egy darab telefon esetében segítsen megkerülni a jelkód-zárat, addig Kalifornia államban - óriási mókamesterként - egy új törvényjavaslatot vizsgálnak, ami

kötelezővé tenné minden okostelefon esetében, hogy a gyártó képes legyen dekódolni a titkosítást, valamint feloldani a jelkódzárat, ha kérik.

Értitek az arányokat? Miközben az Apple azzal védekezik - elég jól egyébként -, hogy egy egyszer használatos tool kifejlesztése sok idő, és mivel utána meg kell semmisíteni, az egész kezdődhet elölről, addig lazán bedobtak egy olyan javaslatot, hogy akkor fejlessze le mindenki örökre, oszt csá.

fbi_copy.jpg

Oké, ez még csak javaslat. A manhattani és a a New York állami szerveknél is van bent hasonló szabályozásra vonatkozó papír, amiből egyáltalán nem biztos, hogy törvény lesz. Nekünk ez csak azért tűnik egyértelműnek, mert Magyarországon egy ilyen beadvány két nap alatt végigfutna, jogerőre emelkedne, és már a szoftverfejlesztők hátából hasítanának szíjat, hogy nincsenek kész.

Annál is inkább kérdéses a dolog, mert az USA-ban a lakosság többsége lassan már az Apple pártján van. Korábban nem volt így, érthető okokból: könnyebb volt azonosulni a terrorcselekmény áldozatainak családjával, akik kérték az Apple-t, segítse a nyomozást. Mára, hála az Apple-vezetők és a tech-világ nagyjai nyilatkozat-cumanijának, amivel egyre csak azt sulykolták, hogy az FBI kérése a saját biztonságukat fenyegeti, nagyjából megfeleződött a vélemények aránya.

Nem kell talán említenem, miért óriási veszély egy olyan tool létezése, amivel a gyártó egy pillanat alatt lenullázza a telefon összes biztonsági funkcióját. Hiszen akkor onnantól kezdve ez a "titkos bejárat" lesz az alapértelmezett a hackereknek is, és hülye lenne bárki a bejárati ajtón próbálkozni. Azt csak a nem hozzáértők hihetik, hogy ha a könyvespolc mögé rejtenek egy ajtót, azt senki sem találja meg. A könyvespolc mögötti ajtó híre futótűzként terjedne, és alapértelmezett tudást jelentene azok fejében, akik ebből élnek.