Azért volt egy kis para tegnap, amikor az Apple kiadta az iOS 9.3 legfrissebb bétáját, és a tesztelők gyorsan észrevették, hogy a frissítés után

hülye lett az Apple Penciljük.

Mármint rajzolni továbbra is nagyon alkalmas volt meg minden, viszont navigálni már nem lehetett vele. Az iOS 9.3 bétája előtt ugyanis az Apple Pencil ugyanúgy viselkedett, mint bármelyik másik stylus: az ujjadat helyettesítette, tehát amit az izületek tudtak, azt tudta a toll is. Elindíthattál vele programot, nyomogathattad a gombokat meg minden.

Az iOS 9.3 új bétájára sikerült ezt a funkciót kiiktatni. 

pencil_1.jpg

Nagyon mérges lett mindenki, legalább olyan felháborodási hullámot váltott ki az eset, mint egy random szombat délutáni oktatáspolitika-védő beszéd a királyi tévében, kockátlan ingben. Ez érthető: sokan például úgy használták munkaeszköznek az Apple Pencilt, hogy egyáltalán nem is rajzoltak vele: videót és hangot vágtak, minden funkcióra ezzel böktek, de a frissítés után csak kijelölni és húzogatni tudtak egy-egy klipet iMovie-ban.

Tudta mindenki, hogy ez egy béta, és egy bétában simán előjöhet ilyesmi. A probléma az volt, hogy a dolog szándékosnak tűnt.

És az is volt: az Apple reagált a felhördülésre:

Azt godnoljuk, hogy az ujj továbbra is az elsődleges eszköz a navigációra iPaden, de megértjük, hogy egyes ügyfelek az Apple Pencilt is használnák erre a célra. Egy olyan megoldáson dolgozunk, ami még jobban megvalósítja ezt, miközben megtartjuk a kompatibilitást a béta verziókban is. Visszaadjuk ezt a funkciót a következő iOS 9.3 bétában.

Vajon mire gondolnak, amikor új navigációs formát keresnek? Jönnek a gesztusok, rajzolós kopipészt, radírozható fájlok, Harry Potteres varázspálca-trükkök? Lesz cheat-kézikönyv, mint a régi szép időkben, hogy "végtelen akksi: három karika a jobb felső sarokba rajzolva"?

Micsoda idők!