Az elmúlt hetekben már sokfelől érkeztek pletykamorzsák arra vonatkozóan, hogy az Apple saját fejlesztésű VR-eszközt gyárt. Eleinte legyintettünk rá, de egyre több a közvetett bizonyíték(ocska), hogy ez tényleg happening, és hogy Tim Cookék valóban ezt titkolják - az autós projekt mellett.

Lássuk a bizonyítékokat, amiket a Business Insider szedett össze.

1. Az Apple embereket toboroz. A Financial Times információi szerint a cégen belül létezik egy kiterjesztett és virtuális valósággal foglalkozó részleg, és ez a team már hónapok óta fejleszt egy prototípust. A LinkeIn-en nyomon követhető munkahelyváltások azt mutatják, hogy Doug Bowmant, a számítógép-ember interakciók 3D interface-ekre szakosodott szakértőjét, valamint Nick Thompsont is felvették, aki korábban a HoloLensnél dolgozott.

2. Az Apple felvásárol. Négy startupot is megszereztek az elmúlt években, a Kinect-közeli PrimeSense 360 millió dolláros akvizíciójáról mi is írtunk 2013-ban, de a FlyBy Media computer-vision technológiáját, a FaceShift arcunkat real-time képregényhőssé átalakító szoftverét, és a Metaio ötletét is megszerezték már, amivel digitálisan rendezhetjük be bútorokkal az otthonunkat.

3. Az Apple VR-eszközt kezdett árulni. Az Apple Store-okban nemrég jelent meg az első VR-termék, a Mattel View-Mastere, ami az iPhone-unkat változtatja át egy virtuálisvalóság-eszközzé.

screen_shot_2016-02-08_at_07_44_30.png

Ez gyakorlatilag a Google Cardboard egyik drágább testvére, ami arra jó, hogy a szemünkhöz közel tartsa a telefont, ami ilyenkor kettéosztja a képernyőt, hogy 3D-hatású megjelenítést tárjon elénk, széles látószöggel. Idén januárig 5 millió Cardboardot szállítottak le, és több mint 1000 kompatibilis alkalmazás jelent meg az üzletben. 

4. Az Apple mostanában rendszeres vendég a Stanford Egyetem virtuális valóság laborjában. Khm, Xerox, khm. Az iskola Virtual Human Interaction Lab nevű létesítménye 2003 óta működik, vezetője, Jeremy Bailenson maga hívta fel a figyelmet a különös látogatókra. "Az Apple nem jött a laboromba 13 évig, most meg háromszor látogattak meg az elmúlt három hónapban. Egy szót sem szólnak" - mondta.

5. A pletykák szerint az iPhone 7-hez olyan kamerát terveznek, ami kifejezetten jó a kiterjesztett valósághoz: duplát. A két lencse ugyan másra is jó, de az AR kifejezetten örül neki, hiszen könnyebb így meghatározni a lencsén látható objektumok távolságát, így a valóságra felhelyezett digitális tárgyak is jobban illeszkednek.

6. Az Apple szabadalmat védetett le egy VR-szemüvegről. Mondjuk miről nincsenek szabadalmai.

screen_shot_2016-02-08_at_08_38_31.png

7. Tim Cook sem bírta ki, amikor erről kérdezték. A negyedéves jelentés konferenciahívásán Tim Cook elárulta, hogy tetszik neki a VR, szerinte cool, és sok jó alkalmazás van már hozzá. 

Hogy végül milyen terméket terveznek, nem tudni. Logikus lenne a Google Cardboard-hoz, vagy épp a View-Masterhez hasonló kiegészítő, ami gyakorlatilag az egyébként is nálunk lévő iPhone-hardvert és rendszert használja, valamint a hátlapi (dupla?) kamerarendszert, amivel az AR és a VR is megoldható. Ez esetben már csak olyan szoftveres megoldást kellene kitalálniuk, hogy az elmúlt két év fejlesztéseit kenterbe verjék. SPOILER nem tudják, viszont kiadnak egy SDK-t, amivel a kreatív programozók fejleszthetik a saját megoldásukat.

Az Apple arról volt híres, hogy akkor lép be a piacra, amikor a technológia már elég érett a törődésre, viszont olyan érzékkel nyúl a technológiához, mint előtte senki. Itt az ideje, hogy bizonyítsák: még mindig képesek erre.