Amikor megláttam a fenti hírt, rögtön ez jutott eszembe:

Végre Kelet-Európában is lesz értelme az Apple Pay-nek.

Nem mintha kapkodna az Apple a bevezetéssel, nem mintha mégis bevezetnék, nagyon elterjedne az üzletekben az iPhone-nal történő fizetés elfogadása. Nade! Mi van, ha ötvözzük az Apple Pay digitális kényelmét a kelet-európai készpénz-szerelemmel? Ha találkozik az ujjlenyomat-olvasó a hasitasival?

Hát persze: Apple Pay ATM-ek!

chase.jpg

A Chase már ráállt a témára, első körben olyan bankkártyát nem igénylő ATM-eket üzemelnek be az USA-ban, amik egy külön, a Chase által készített, a bankkártyánkat regisztrált appban megjelenő kód bepötyögését kérik csak az automatában, és már jön is a pénz. Oké, ez nem valami nagy újdonság: Spanyolországban, Ausztráliában, de még Kenyában is van hasonló ATM, ami OTP-t használ.

Nem összetévesztendő az Országos Takarékpénztárral, ez One Time Password, egy jelszó, amit SMS-ben, telefonon vagy egy appban kapsz meg, és bepötyögöd az automatában.

Második körben viszont alkalmazni szeretnék az NFC-technológiát is, így az Apple Pay vagy a Samsung Pay is alkalmas lesz az azonosításra, így pedig a készpénz felvételére.

A Gizmodo reagált a hírre, a maga szórakoztató módján:

Még egyszer mondjuk: csak arra tudunk gondolni, hogy ezzel a lépéssel az amerikai emberek készpénzhasználatának legfőbb okaira reagálnak, úgy mint kábítószer, szex vagy tiltott fegyver vásárlása. Nézzétek, értjük mi, hogy rengeteg más oka is van, hogy készpénzt használunk - lefizetni egy rendőrt, mondjuk -, de mi nem ítélkezünk senki felett.

Ebből is látszik, hogy az USA-ban milyen különös ez a keleten tökéletesen tájba illeszkedő ötlet.

Ráadásul ha eddig volt bármi kétségünk, hogy az iPhone-unk ellopása után a tolvaj a következő sarkon megvár minket egy metszőollóval, hogy zsebre vágja a hüvelykujjunkat is, a gyors készpénzhez jutás miatt most már biztosak lehetünk ebben a forgatókönyvben.