Az Apple leadta a SEC-nek, az amerikai tőkepiaci szabályozó és felügyelő hatóságnak a tavalyi béreket is tartalmazó jelentést, ebből mi is megtudhatjuk, miért éri meg Apple-vezetőként megszakadni a munkában. Azon túl, hogy remek, nagyszerű és fantasztikus termékek létrehozására is lehetőséged van persze-persze-persze.

A különös az, hogy nem Tim Cook, a vezérigazgató kereste a legtöbbet, hanem ismét Angela Ahrendts, aki tavaly is rengeteget kaszált a 70 millió dolláros részvényopciós csomaggal (amennyiben ezt azonnal megkapott pénznek vesszük). 2015-ben a hölgy egymillió dolláros alapfizuval, 20 millió dolláros részvényopciós csomaggal, és 4,8 millió dolláros egyéb kompenzációkkal összesen 25,8 millió dollárra, vagyis 7,5 milliárd forintra vette le az Apple pénztárát.

fizu.jpg

Egyébként látható a táblázatból, hogy a végére a többi Apple-fővezér is nagyjából ennyit keresett: 25 millió dollár körül juttattak mindenkinek, amiben az alapfizu, egy 20 milliós részvénycsomag, egy 4 milliós "Non-equity Incentive Plan Compensation" csomag és valami egyéb aprópénz található, néhány százezer dollár értékben.

Persze az alapfizuja Tim Cooknak a legmagasabb: ő 2 millió dollárt, 583 millió forintot keres egy évben, ez egy hónapra lebontva 48,6 millió forint. Erre jött még 8,3 millió dollár egyéb juttatás, így Cook 10,3 millió dollárt, 3 milliárd forintot keresett tavaly.

Az havi 250 millió forint.

Ezzel messze ő a legszerényebb fizetéssel rendelkező Apple-vezér. De azért nem kell lyukas zokniban járnia szerencsére.

Jony Ive fizetését nem hozták nyilvánosságra.