almalé és kungfu Rólunk

GK megfejti: Így vedd át az irányítást egy másik Mac fölött!

Sorozatunkban Gruber Kristóf iOS-fejlesztő mondja el az Apple-szolgáltatásokról a tutit. Rántja le róluk a leplet. Bétateszteli őket. Havi rendszerességgel kiválaszt egy témát, amivel kapcsolatban mindenki csak zavartan vakarja a fejét és elmagyarázza, hogyan működik, mire jó, mire nem jó. Hatodik témája nekünk személyes kedvenc: régebben remekül ment a távoli segítségnyújtás két Mac között, de az Apple kinyírta ezt a szolgáltatást. Aztán titokban újra bevezette. GK-tól megtudjuk, hol keressük. 

Biztos nem ismeretlen a szituáció, akár egyik, akár másik oldalról: valami nem működik, vagy valamit nem tudsz egyedül megoldani a számítógépen és egy másik ember segítségét kéred. Ez egészen addig jól működik, amíg valaki a környezetedben segíteni tud neked, de mi van akkor, ha nincs? Na, ekkor jön kapóra az OS X egyik kevésbé ismert, beépített szolgáltatása: a Screen Sharing (Képernyőmegosztás).

Történelemóra

Az OS X időtlen idők óta tartalmaz VNC szervert (ahogy azt már korábban írtuk is). Erre tetszőleges VNC klienssel rá lehet csatlakozni, így akár Windowsról vagy iPad-ről is vezérelhető a Mac. A szervert az System Preferences (Rendszerbeállítások) Sharing (Megosztás) paneljén tudjátok aktiválni.

Később próbálták a csatlakozási folyamatot egyszerűsíteni, és megjelent a megosztás egy új formája: az Apple akkori csevegő programjában, a mára Messages-é átlényegült iChat-ben kezdeményezhettünk képernyőmegosztást a kontaktjainkkal. Ez két újdonságot hozott be: egyrészt több-kevesebb sikerrel kiküszöbölte a routerek beállításának szükségszerűségét, másrészt megjelent az adaptív minőség, ami azt jelenti, hogy a kép videóként, tömörítve kerül továbbításra, ezzel gyorsítva az átvitelt. (Ehhez persze szükség volt a megfelelő hardverre, ami a videót képes valós időben betömöríteni.)

1_19.jpg

Az iChat eltűnésével ez a csatlakozási mód eltűnt, és egészen az OS X Yosemite-ig nem helyettesítette semmi.

Csatlakozási módok

A lehetőségeink mostanra elég sokrétűek. Vegyük őket sorba!

1. Csatlakozhatunk a hagyományos módon, aktiválva a VNC szervert a megosztásban. Helyi hálóról ilyenkor bármely VNC kliens (pl. RealVNC) a gép belső IP-jén (pl. 192.168.0.101) vagy a host nevén (pl. beast.local) elérhető. Más hálózatból úgy tudunk csatlakozni, hogy a routeren a VNC szokásos, 5900-as portját a gépre irányítjuk.

2. Amennyiben az a gép, amiről csatlakozni akarunk, szintén Mac, a Finder oldalsávjában is meg fog jelenni a megosztás. Oda kattintva az OS X beépített VNC kliense (A Screen Sharing.app) nyílik meg.

3. Ha az iCloud-os Back To My Mac (Vissza a Mac gépemhez) aktív, a saját számítógépeink akkor is látszódni fognak a Finderben, ha egyébként más hálózaton tartózkodunk éppen (tehát a router gondot ez áthidalja).

4. A Messages.app Yosemite óta újra képes a képernyő megosztására. Ehhez a beszélgetés jobb felső sarkában a Részletek gombra, majd ott a két téglalap ikonra kell kattintani. Kérhetjük a másik képernyőjének megosztását vagy vagy meghívhatjuk emberünket, hogy nézze a mi képernyőnket.

2_1.png

5. Használhatjuk a Finder Connect to... (Kapcsolódás szerverre...) menüpontját, ahová a vnc://ip formában megadva a célgép elérhetőségét elindul a Screen Sharing.

6. Ugyanez működik Safariból is.

7. A legérdekesebb megoldás viszont szerintem maga a Screen Sharing.app. A program a /System/Library/CoreServices/Applications/ mappában található, de a legegyszerűbb, ha a Spotlight-ba írjuk be a nevét, és úgy indítjuk el. 

Tipp: miután elindult, ⌘-klikkeljetek a Dockon az ikonjára (ekkor meg fogja mutatni Finderben), majd onnan az Applications mappába húzva, miközben az ⌥ és ⌘ gombokat nyomjátok egy parancsikont készíthettek rá.

A Screen Sharing.app

Akkor ejtsünk pár szót arról, mi mindent tud ez a program. Azon kívül, hogy egy remek VNC kliens, két Mac közti kommunikáció során egy sor érdekes pluszt ad.

- Csatlakozhatunk vele IP címhez, hosthoz, valamint emberekhez! Elég elkezdeni a címtárban tárolt ismerőseink nevét begépelni, és fel fogja ajánlani őket. Ekkor a másik fél egy értesítést fog látni, amiben elfogadhatja vagy elutasíthatja a kérést. Lehet blokkolni is, ha mondjuk már nagyon unjuk a rendszergazdánk gyenge ismerkedési kísérleteit

9.png

3_2.png

- A segítségnyújtást kérő személy egy menü elemet fog látni, amiben megengedheti a segítség nyújtónak, hogy irányítsa a számítógépét

4_1.png

- Ha viszont ezt nem engedi meg, akkor a segítség nyújtó kap egy aranyos kis nagyítót, amivel bárhol a képen kattintva a másik fél képernyője elsötétedik, kivéve a kiválasztott tartományt. Így könnyen lehet mutatni, mikor hová kéne kattintani

5_1.png

- Mindeközben kétirányú hangbeszélgetést hoz létre a program, így halljuk is, hogy mit akar a másik fél magyarázni

6_1.png

- A segítségnyújtás szintén a menüből szüneteltethető, ha mondjuk valami privát dolgot szeretnénk elintézni közben

7.png

- A Screen Sharing.app támogatja a fájlok mozgatását is: egyszerűen drag’n’droppal húzhatunk ki- és be a megosztás ablakba fájlokat, mintha csak egy Finder ablak lenne

8.png

- Szintén támogatott a közös vágólap: ha valamit az egyik gépen kimásolunk, az a másikon beilleszthető

Ezek után ha legközelebb nem megy valami, akkor pár kattintással – és egy kis távoli segítséggel – meg tudjátok oldani, nem kell odacsődíteni a rendszergazdát/távoli-de-olyan-okos-rokont.



Az új Apple TV lehet 2015. egyik legizgalmasabb kütyüje

Azonnaliról egy-két hetesre nőtt az Apple TV szállítási ideje, és ha odatesszük mellé, hogy alig hat hét múlva WWDC, a jelek már egyenesen

gyanúsak.

Ezekből simán arra gondol az ember, hogy a készülék gyártása leállt, éspedig azért, hogy előkészítsék a helyet az új modellnek, ami már igencsak megérkezhetne.

13188306595_44c807cf41_b.jpg

Persze nem rossz cucc az aktuális verzió sem, még mindig vannak érdemei a készüléknek, de egy ideje már csak árcsökkentéssel lehet versenyben tartani, ezért is árazták le márciusban 99-ről 69 dollárra. 

Az új modellbe állítólag A8-as csipet raknak, ami elég jelentős ugrást jelentene: a mostani A5-ösnél, amit az iPhone 4s-ben is használtak, az új processzor HÉTSZER gyorsabb, de ha valamiért az A8X kerülne a gépbe, már 11-szeres lenne a különbség.

2014-03-19-apple-tv-concept-1-800x560.jpg

Állítólag a háttértár mérete is drámaian megnő a jelenlegi 8 gigabájtról, ez azért is nagyon valószínű, mert a minden platformon elérhető iCloud Photo Library már csak az Apple TV-ről hiányzik, érthető okokból: a szolgáltatás az összes fotód thumbnailjét felmásolja az összes eszközre, azonban ezek a kisfelbontású képek is sok helyet foglalnak, nálam például kábé 11 gigát, pedig nincs extrém sok fotóm, csak elég sok. 

Az ilyesmihez 8 gigabájt kevés.

Ráadásul ha meg akarod nézni valamelyik képet, a rendszer letölti a képernyőre optimalizált verziót, ami további megákat foglal, szóval ha Apple TV-re is be akarják vezetni az iCloud Photo Library-t, legalább 16, de inkább 32 gigabájtos háttértárnak kéne kerülnie a készülékbe.

És persze jöhetne a Siri-integráció, az App Store, amivel a kocagémerek remek kis játékgépe lehetne az Apple TV, és ez a kis doboz lehetne az intelligens otthoni gépeket kontrolláló HomeKit-rendszer agya is. Bónusz infó, hogy állítólag valamiféle tv-streaming szolgáltatás bevezetését is tervezi az Apple. 

apple-tv-mockup-curved_de-000.jpg

A hardverelemek, a szoftverek mind rendelkezésre állnak, igazából csak döntés kérdése, hogy mit dob piaca a cég. De az új Apple TV-nek esélye van arra, hogy amennyire nem foglalkozunk vele, annyira nagyon durranjon, 2015. egyik legizgalmasabb fejlesztése válhat belőle, ami a Watch-nál és az új MacBooknál is nagyobbat szól.

A képek nem az eszközt mutatják, csak koncepciórenderek.



Szétszedték az Apple Watch processzorát, durva dolgok vannak benne

Így néz ki a promófotókon:

apple_s1_sip-1.jpg

És így a valóságban:

Tovább olvasom


Szuper kis appot készítettek a fejlesztőknek

Szóval készítetted a programokat az App Store-ba, de kicsit talán elkeserített, hogy az Apple rendszere szinte alig engedett lényegi betekintést a statisztikákba.

Ennek most vége, ugyanis elkészült ez a kis drágaság:

screen_shot_2015-04-30_at_21_18_18.png

A listán ott van, hogy mi mindenre jó, frissebb, relevánsabb statokat kapsz, végre lesz arról fogalmad, hogy mennyien nézték meg az alkalmazásod a boltban és egyéb nyalánkságok.

1082.gif



Az Apple Watch annál szerethetőbb, minél többet használod. Rejtett jóságok:

A Cult of Mac összeszedett néhány tréfás tanyasi tényt az óráról, amik ha új megvilágításba nem is helyezik a funkciókat, abban azért segítenek, hogy legyen némi fogalmunk a mindennapi használatról.

20140429_apple-watch_0042-640x426.jpg

A kedvencek:

  • - Az akku sokkal tovább bírja, mint gondolnád, tényleg egész nap kitart a Watch
  • - Bónuszként a telefonod is tovább bírja, hiszen nem kell annyit elővenni
  • - A Music Glance segítségével nemcsak az iTunes, de az Rdio, Spotify és 8Tracks appokat is tudod kezelni 
  • - Nem feltűnő, nem tolakodik az arcodba, a legtöbben azt hitték a Sport verzióról, hogy az valami kis Swatch
  • - Tök jól állja a vizet, nyugodtan zuhanyozhatsz benne, kutya baja
  • - Van egy rakás jópofa, rejtett funkció, muszáj elolvasni az online manualt, amikor elkezded kezelni, hogy tudd, mire jó az órád
  • - Egy rakás, még fel nem tárt képesség: az iFixit szerint a pulzusmérő alkalmas lehet a véroxigénszint vizsgálatára, csak még nincs engedélyezve az okosság, de olyan apróságok is előkerültek, mint a fénymérő, ami az iPhone-nal ellentétben nem a burkolaton, hanem a kijelző MÖGÖTT van!

A végkövetkeztetés:

Minél többet használod, annál jobban szereted!




süti beállítások módosítása