A Morgan Stanley egyik elemzője a héten már az iPhone-eladások 2016-os enyhe eséséről beszélt. Képzelhetitek, mekkora lett a pánik. Később helyesbített, hogy ez csak a legpesszimistább forgatókönyv, és nem is a kereslet miatt van, de akkor már késő volt. 

Az "esnek az iPhone-eladások" bomba sosem mond csődöt. Ha ledobják, az már mindenképpen robban.

Csakhogy úgy tűnik, az Apple-t nem abból a fából faragták, hogy megadóan várja ezt a folyamatot. Kínában nagyon ott van, sőt most Indiában is elkezdett nagyon ott lenni: elkezdték árulni az iPhone 5s-t a korábbihoz képest szinte féláron, 25.000 rúpiáért, ami 106 ezer forintnak felel meg.

screen_shot_2015-12-15_at_07_49_54.png

Itthon ugye 169.000 forint a készülék, az ügyesebbek 150.000-ért is tudnak szerezni, de a 100 ezres Apple mobil ára már tényleg fokozhatatlan. És meg is lesz a hatása: míg Kínában a középosztálynak simán el lehet adni a high-end készülékeket, Indiában a közepes árú vonal megy nagyon. A Samsung a helyi gyártás miatt elég jó áron tudja árulni a telefonjait, és úgy tűnik, az Apple-nél is fontosat döntöttek:

szarnak a nyereségre, csak a darabszámra hajtanak itt.

Vagy csak kiszórják a feleslegesen megmaradt néhány millió iPhone 5s-t, hogy majd az iPhone 6c-vel töltsék fel a helyét.