A zürichi Faceshift startup real-time arcmozgás-elemzéssel foglalkozik, a algoritmusaik segítségével a kamera és 3D szenzorok előtt grimaszoló emberek arckifejezése, arcmozgása azonnal megjelenik digitális avatarjukon, vagy bármilyen animált karakteren. Az új Star Wars moziba is bedolgoztak, segítségükkel lettek emberibb arckifejezései a kevésbé emberi lényeknek.

screen-shot-2015-11-25-at-01-21-42.png

A cég IP címeinek kezelése már korábban a Baker & McKenzie ügyvédi irodához került, akik arról híresek, hogy akvizíciók esetén segítenek az Apple-nek. A TechCrunch-nak pedig most el is ismerték a cupertinóiak a felvásárlás tényét, a szokásos járulékos mondatcsomaggal:

Az Apple időről időre felvásárol tech-cégeket, de általában nem közöljük ezek okát, vagy a terveinket velük.

Mindenesetre már több Faceshift dolgozó átkerült az Apple európai irodáiba. Hogy milyen projekten dolgoznak, egyelőre rejtély.

Nem először vásárol fel az Apple egyébként arcfelismeréssel foglalkozó céget, korábban a svéd Polar Rose-t szerezték meg, de az izraeli 3D szenzorokkal kísérletező PrimeSense és az augmented realitys startup Metaio is valószínűleg ugyanabban a munkacsoportban dolgozik, ahol az Apple egyelőre ismeretlen terveit valósítják meg.

Egyébként ami felkelthette az Apple érdeklődését, az nem is annyira a Star Wars, mint inkább a cég hitvallása, ami valamennyi íróasztalon elérhetővé akarja tenni a technológiát. Korábban a Skype-pal is volt egy közös projektje a Faceshift-nek, a felhasználók minimkájának olvasására irányuló kísérletet azonban valamilyen okból leállították. De még mindig ott a FaceTime, amit a biztonsága miatt az ISIS terroristák is ajánlanak egymás közötti üzenetek küldésére.

Gondolom addig, amíg a Polar Rose algoritmusai fel nem ismerik a terroristagyanús alakokat, és ezeket a felvételeket automatikusan feltöltik Youtube-ra.