Nem számítanak újdonságnak azok az appok, amik segítségével amatőr vagy profi iPhone-fotókat árusíthatunk. Már évek óta lehetősége van bárkinek arra, hogy pénzt keressen a hobbijával: lefotóz egy utcai jelenetet, egy hamburgert vagy a cipőjét, és ha a világ másik felén egy marketing anyagba pont az a fotó passzol, már dől is a lé. Kis túlzással, persze.

Az Eyeem az egyik ilyen lehetőség. 

Persze többről van itt szó: ez egy közösség, aminek a tagjai egymást tanítják látásmódjukkal, a filterek használatával, és rácsodálkozhatnak a tagok, mit hoz ki ugyanabból az eszközből egy filippínó egy kanadaival szemben. A közösség tagjai pusztán szórakozásból is készítenek gyűjteményeket (a "Sunday_flip"-re például vasárnap készített, valamilyen csavart tartalmazó képeket várnak), az Eyeem pedig kiír különféle Missionöket, amikkel nagy cégek reklámkampányához keresnek 6-8 körben, a megfelelő színárnyalatokat megadva, megfelelő fotókat.

Az Eyeem-re feltöltött képeket tehát a cég árusítja, elég nagy cégeknek: a 13 millió felhasználó akár naponta sokszor frissülő portfóliójában pedig már érdemes keresgélni, akár tengerimalacláb, akár törött napszemüvegszár-csavart keresünk.

Ez persze elmélet. De vajon ismerünk akár egyetlen embert, aki már adott el itt képet?

Én igen: Zoli már négyet is értékesített.

Zoli is rácuppant nemrég az eyeem-ezésre, a fenti okokból. Lelkesen töltötte a képeket, nyomta a filtereket, és lett egyre jobb, ahogy egyre többet tanult a többiektől. Pénzügyi rekordja ez a fotó, amit a GettyImages adott el - nekik az Eyeem adja át a fotókat -, így végül 39 dollárt, több mint 11 ezer forintot kapott érte:

screen_shot_2015-11-23_at_08_30_22.png

Ezt a három fotót adta még el, összesen 17 dollárért (5000 forint):

screen_shot_2015-11-23_at_08_30_12.png

screen_shot_2015-11-23_at_08_30_34.png

screen_shot_2015-11-23_at_08_30_54.png

Egyébként az iOS-re és Androidra is elérhető appban nem csak telefonnal készített felvételeket lehet eladni. Ha neked is van egy gyűjteményed, ami tele van jó képekkel, feltöltheted, aztán hátha megveszik.

Zolinak köszi az infókat, az Eyeemnek pedig azt, hogy használhattuk a képeket.