Kezdjük ott, hogy az iOS 9-ben megjelent Wifi-asszisztens egy jó dolog. Ha használhatatlanul szar wifi-hálózaton próbálkozol a netezéssel, automatikusan átvált mobil adathasználatra a telefon, és azon tolja tovább. A felső menüsávban átvált a státuszjelző, a felhasználó látja a váltást, szerintem mindenki boldog.

Egy kis kitérő: ez a dolog annyira evidens, hogy nem is értem, miért kell elnevezni asszisztensnek, vagy bárminek. Az Apple-nek megfontolásra javaslom még az iMessage-Assist funkciót ennyi erővel, ami azt tudná - bár tudná már -, hogy ha nincs elérhető adatkapcsolat, akkor nem próbálja meg elküldeni az üzenetet iMessage-en. Decc it.

Szóval az iOS 9-cel megjött a Wifi asszisztens. Alapértelmezettként bekapcsolva. És itt volt a hiba.

img_1374.PNG

Az Apple szereti ezt az "alapértelmezettként az van, amit én szeretnék" felfogást. Alapértelmezettként meghosszabbítja az Apple Music tagságodat, upgrade-eli fizetősre. A legnagyobb az volt, amikor a U2 új albumát alapértelmezettként beletolta mindenki saját zenéjébe, stream-elhető formában. Jó ez az album, ezt hallgassátok.

Szóval most is így tett, és ezért gyorsan elégtételt is vennének a júzerek. Azok a felhasználók, akik rácsatlakoztak egy szar wifi-hálózatra, majd mégis a mobil adatot használták, beperelnék a céget 5 millió dollárra, mert nem magyarázta el elég alaposan, mi is ez a funkció. És tényleg, ha valaki nem nézi az Apple keynote-okat, és nem csekkolja az iOS 9 képességeit bemutató ficsörlistát, az az életben nem találja meg a Beállítások -- Mobiltelefon kilométerhosszú aloldal alján elhelyezett kapcsolót. Meg miért is keresné. Mondjuk megnézhetné a felső menüsávban, milyen hálózaton van épp, de ezt meg elfelejtette, vagy nem tudta, mik azok a bizbaszok.

Az Apple azóta közzétett egy hosszabb leírást a szolgáltatásról, de már késő. A vádirat szerint ekkor már megtörtént a baj, és emberek mobil adatot használva interneteztek.