Az Engadget és több más netes forrás szerint nagyon nem mindegy, hogy a TSMC vagy a Samsung gyártotta az iPhone 6s-ed processzorát: míg teljesítményben alig van valami különbség a két csip között, úgy tűnik, hogy fogyasztásban jelentős az eltérés.

Legalábbis a szintetikus tesztek elég komoly előnyt mutatnak a TSMC-s oldalon:

geekbench_tsmc_samsung_a9.jpg

Igen, jól látjátok, a TSMC A9-es majdnem harminc százalékkal hosszabb ideig bírta és a tesztelők szerint a fenti értékek jöttek elő, tök mindegy, hányszor futtatták le a Geekbench-et.

A netes fórumokon felbukkanó tesztek szerint már nem ilyen egyértelmű a helyzet, akad bőven olyan felhasználó, aki szerint a Samsung A9-ese is rendben van, de sokan úgy látják, hogy a különbség nagyon is valós. Ha a fentihez hasonló eltérést más környezetben nem is sikerült mérni, de 10-12 százalékos difi azért van, ami ugyan nem brutális, de legalábbis jelentős:

 

Más lapok, például a Techcrunch, ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy valódi, hétköznapi környezetben, amikor nem az a cél, hogy maximális terhelés mellett merítsd le az akkumulátort, már a mérési hibahatáron belül lesz a különbség, és aki ezek mellett is meg tudja különböztetni egymástól a két A9-es csipet, azzal érdemes lenne elvégeztetni a Voight-Kampff tesztet:

 

Az Apple is megszólalt az ügyben és kábé ugyanazt állítja, mint a fenti lap: az eltérés 2-3 százaléknál nem lehet nagyobb valós környezetben, szóval szerintük az ügy szokás szerint fel van fújva.

Mindenesetre a szakértők azt tippelik, hogy az ügy hátterében az lehet (ha igaz), hogy a TSMC A9-esének a 16 nanométeres gyártástechnológiája egyszerűen jobb, mint a Samsung elvileg fejlettebb, 14 nanométeres csíkszélessége, ami extrém körülmények közt eltérést okoz az üzemidőben.

Ki érti ezt?

Sajnos a készülék dobozát forgatva képtelenség eldönteni, hogy melyik A9-es van benne, de a Lirum Device Info Lite futtatásával utólag ki tudod nyomozni, hogy jól jártál-e (N66mAP a 6s Plus-nak vagy N71mAP a 6s-nek), vagy rosszul (N66AP a 6s Plus-nak és N71AP a 6s-nek).

Bár a fentiek szerint valódi jelentősége nincs, mégis jó hír, hogy Magyarországra bőven jutott TSMC-s verzió, legalábbis az iCentre üzleteibe, mert amit náluk vettem másfél napja, az a fenti tesztprogram szerint a nyertes csapatban játszik:

screen_shot_2015-10-10_at_08_03_22.png

Itt a videós teszt az új mobilról: