Ahogy Csaba is írta, az egyik legfontosabb bejelentés az Apple TV-s játékokkal kapcsolatban ez:

apple-tv-game-controller.png

Csakhogy.

Az Apple ugyan támogatja, hogy egy játék külső kontrollert _is_ használjon, de a játéknak tilos kizárólag külső kontrollerre hagyatkozni. Tehát nem lehet követelmény, hogy a júzer beszerezzen egyet.

Requirements for Games That Support Game Controllers

Apple has created specific requirements you must follow for any game that supports game controllers. These requirements are designed to make sure that games are always playable.

Your game must support the Apple TV remote. Your game may not require the use of a controller.

tvOS games that support controllers must support the extended control layout. All controllers for tvOS are nonformfitting extended controllers.

Games must be playable using standalone controllers. If you support an extended controller, the game must be playable solely with that controller.

You must support the pause button. All controllers include a pause button. When gameplay is active, pressing the pause button should pause gameplay. When the game is not being played, such as when you are at a menu screen, the pause button moves to a previous screen of content.

Az is előírás, hogy ha a játék kiterjesztett kontrollert használ, akkor kizárólag azzal is működnie kell. Előírás még az extended control layout használata, valamint a Pause gomb megléte is.

Ami inkább gond, az az Apple kontroller kötelezővé tétele. Azok a fejlesztők, akik konzolszintű játékokat fejlesztenek vagy írnak át, olyanokat, amik hagyományos konzolos kontrollerekkel működnek, nagy bajban lesznek, ha az irányítást ennyire újra kell gondolniuk. Könnyen lehet, hgoy olyan kompromisszumokat lesznek kénytelenek megtenni, amivel ugyan játszható külső kontroller nélkül az app, de nem nyújt nagy élményt. Annyi marad nekik, hogy beírhatják a leíró részbe, Caps Lock-kal: ERŐSEN AJÁNLOTT A KÜLSŐ KONTROLLER.