Az Intel a Micronnal együtt jelentette be, hogy megoldást talált arra a problémára, amit egyelőre elég jelentéktelennek érzünk felhasználói szinten. Mi, akik még mindig az SSD sebességének hatása alatt vagyunk, és simán rálegyintünk, ha egy új tárhely 20 százalékkal gyorsabb az előzőnél, próbáljuk felfogni az állítást, miszerint

a most bemutatott  3D XPoint technológia 1000-szer gyorsabb a NAND-nál,

ami a legnépszerűbb jelenlegi memória-architektúra, és amit az SSD-kben is találunk. 

screen_shot_2015-07-29_at_09_30_20.png

screen_shot_2015-07-29_at_09_30_14.png

A technológia 10-szeres sűrűbb, mint a jelenlegi memóriákban látható adattárolási megoldás, és a hivatalos közlemény szerint két helyen jön jól majd a használata,

a betegségek real-time kutatásában és a 8K-s játékok elterjedésében.

Mindenki érdeklődési körének megfelelően használja tehát.

Nem csak gyorsabb, de tovább is bírja, állítólag ezerszer (milyen jól bevált szám ez) hosszabb az üzemideje, mint a NAND-nak. Utóbbinak a típustól függően 1.000-től 1.000.000-ig terjedhet a blokkonkénti törlésre vonatkozó becsült élettartama, az SLC (Single-level cell) NAND-nál 100.000 ez az érték. Az ezerszeres szorzót kábé ehhez kell belőni, ami elég jól hangzik.

Egy 3D XPoint egység 128 gigabájt adatot képes tárolni. 

Ez a sebesség nem az asztali gépekben lesz elsősorban hasznos, hanem az adatközpontok SSD-inek kihasználást turbózhatja fel jelentősen. Aztán ki tudja, azért a 8K-s játék is jól hangzik, bár mire a GPU-kban is ezt vágják hozzád egy sima MacBook Próban, addigra én már inkább csak szókirakóval játszom majd.

Itt látható a memória-technológia fejlődése, és láthatjuk azt is, milyen sokat kellett várni erre a mostani bejelentésre. Ennek megfelelően nagyot is szólt:

memorytech.jpg