Az a baj a fantázianevekkel, meg az egymással átfedésben lévő szolgáltatásokkal, hogy simán el lehet tévedni bennük.

És most itt van nekünk az iTunes Match, ami valamiképp integrálódott az iCloud Music Library-be, és van az Apple Music, ami ezt az egészet elindította. Meg emlékszünk még valami iTunes in the Cloud-ra, amivel nem tudjuk, mi lett.

Kezdjük ott, hogy mi van az iCloud Music Library-ben. Ezek:

  • a korábban megvásárolt zenék (korábban iTunes in the Cloud-nak hívták ezt a részét)
  • a streamelt dalok, amiket hozzáadtál a saját dalokhoz
  • olyan dalok, amiket az iTunes Match töltött fel a felhőbe a gépedről, vagy beazonosított az iTunes Store-ból
  • olyan dalok, amiket az Apple Music töltött fel a felhőbe a gépedről, vagy beazonosított az iTunes Store-ból

Pontosan: az iTunes Match és az Apple Music között sok a hasonlóság, hiszen mindkettő match-eli a meglévő zenéidet, és elérhetővé teszi azokat felhőből, amennyiben az adott dal megvan az Apple-nek. Valamint lehetőséget ad, hogy feltölts olyan dalokat, amik nincsenek meg nekik, maximum 25.000-et. Ezeket mindkét szolgáltatás felkínálja (részletek itt).

Hogy akkor mi a különbség? Az, hogy az Apple Music az iCloud Music Libraryben tárolt zenékre DRM-mel teszi elérhetővé, vagyis letöltheted offline hallgatásra a számot a saját eszközeidre, de a fájlt magát nem érheted el. Nem másolhatod akárhová, nem küldheted el emailben. Az iTunes Match viszont korlátozások és DRM nélkül kínálja ugyanezt: ha feltöltesz egy dalt a felhőbe, és a gépedről törlöd az eredeti fájlt, később ugyanúgy letöltheted a DRM-mentes verzióját a zenének a gépedre, korlátozás nélkül.

das.jpg

Mi van akkor, ha mindkét szolgáltatásért fizetjük a díjat? Elméletileg az, hogy az iTunes Match is használja az iCloud Music Library-t, mégpedig a saját, match-elt és feltöltött zenékre vonatkozóan DRM-mentesen, a többire vonatkozóan pedig korlátozásokkal. Azért mondom, hogy elméletileg, mert a rendszer még pontatlan: volt, akinek a saját zenéire is rárakta a DRM-et, sőt olyan is előfordult, hogy az iTunes Store-ból vásárolt dalt korlátozta le az Apple ugyanígy.

De tekintsünk el egy pillanatra a hibáktól, amiket remélhetőleg javítanak gyorsan. Mit látunk? Az iTunes Match az Apple Music-kal együtt nem más, mint egy DRM-mentesítés, azokra a zenékre, amiket mi hoztunk be a buliba. Ha nincs iTunes Match-ünk, de van Apple Musicunk, a CD-ről rippelt dalokat ugyan feltölthetjük a felhőbe, de azokra rákerül a DRM, és nem rendelkezhetünk vele szabadon. Persze ha megtartjuk a gépen az eredeti fájlokat, ekkor nincs is semmi probléma, hiszen afelett szabadon rendelkezhetünk természetesen. A baj akkor van, ha valaki ezeket letörli, mondván, hogy úgyis felmentek felhőbe, aztán amikor egy év múlva leiratkozna az Apple Music szolgáltatásról, nem tudja lementeni a fájlokat a gépére. Ez már közművesítés, a holnap elfogyasztott vizet nem lehet ma kifolyatni a csapból.

Szóval iTunes Match-esek: csak óvatosan. Ha le akartok iratkozni a Match szolgáltatásról, legyetek biztosak benne, hogy a zenéitek megvannak nálatok, fizikailag, különben úgy jártok, hogy csak DRM-mel éritek el azokat. Ugyanis noha az Apple Music-nak örülünk, azért csak behozta a hátsó ajtón újra a korlátozásokkal történő baszakodást, és egy kis darabot elvett a szabadságból, az alacsony árért cserébe. 

Kapcsolódó anyagok, problémák és javaslatok:

iMore
9to5Mac
Kirkville
Cult of Mac
Macworld