Április 10-én lehetett először előrendelni az Apple Watch-ot, és április 24-én indult meg a tömeges kiszállítás a vásárlókhoz. Egyértelmű volt az Apple szándéka az online rendelés kizárólagosságával: csírájában akarta megfojtani a sorbanállás jelenségét.

Pedig aranyos szokás volt eleinte, még Woz is beállt egyszer-egyszer a sor elejére, hátán "itt kezdődik a sor" felirattal, de idővel fizetett talponállók lepték el a bejárat előtti helyeket, és a Kínában már-már lincshangulatot előidéző szervezett csürhe hirtelen nem volt már annyira jó imidzs a cégnek.

Elhatározták, hogy leszoktatnak minket erről. És most, hogy mától az Egyesült Államokban és Ausztáliában is lehet már boltban vásárolni Apple Watch-ot, láthatjuk, hogy sikerült a dolog. A hír egyáltalán nem csigáz fel senkit.

13271-7912-150616-watch_store-l.jpg

Eleinte volt azért ellenállás. Sokan írták nekünk, hogy amikor április 10-én meglátták a várható kiszállítási időpontokat, amik szinte azonnal elmozdultak a április 24-i nulla helyzetből, inkább bezárták a böngészőt. Francokat fogok várni rá, majd megveszem a boltban - mondtuk magunknak. Aztán egyre nyilvánvalóbb lett, amit az Apple nem kommunikált egyértelműen: mire a boltokban is kapni lehet az órát, öt Apple Watch is megérkezik hozzád online, ha egymás után rendeled őket.

Az első hetek ebben az ellenállásban teltek. Aztán jött április 24-i start. Láttuk, hogy nem kapható a boltokban, de még mindig reménykedtünk, hogy nemsokára ott is megjelenik. Aztán, sok héttel az árusítás megkezdése után, a legelszántabb reménykedők is belátták, hogy ha kell nekik óra, online kell rendelni. Hiszen a szomszédnak is megjött, pedig ő áprilisban még azt sem tudta, mi az az Apple Watch. 

Így aztán, aki akart, online rendelt.

Most, amikor több országban is 1-3 napra módosult a kiszállítási idő bizonyos Apple Watch-ok esetében, az Apple lassan betolja a raklapokat az Apple Store-ok raktárába is. De a hír már tök érdektelen, hiszen mindenki megismerkedett már az órával, ha mást nem, a bolti kipróbáló pultokon, és aki venni akart, akár egy hét alatt hozzájutott.

Miért nem kommunikálta az Apple már az elején, hogy ilyen későn kezdődik meg a bolti forgalmazás? Egyrészt persze azért, mert nem tudta, hogy pontosan mikor lesz meg a szükséges készlete. De azért körülbelül tudhatta, mégsem mondott semmit. Megmondom miért: pedagógiai célból. 

Így sokszor teszed fel magadnak a kérdést: rendeljek online? Vagy várjam meg a bolti eladást? Nem tudod eldönteni, rágódsz rajta, és a végén két dolog történhet. Vagy megrendeled online, és nem sokkal később áldod az eszed, vagy nem rendeled meg, és akkor átkozod magad, hogy hogy lehettél ilyen hülye. Mindenki másnak meg a naptárra nézve egyértelmű: nagyjából két hónap volt a bolti indítás a piacra dobás után. Ha az Apple a következő iPhone-nál online eladással indít, bolti próbalehetőséggel, tuti nem kockáztatja meg senki, hogy várjon a retailre.