A HomeKit-et az Apple már egy éve bemutatta, de azóta sem nagyon pörgött rá senki rá a dologra. Hétfőn este hétkor azonban megint előveszik a témát, és hogy felkészüljünk a bejelentésekre, érdemes a Wired cikke nyomán végigvenni, mi is ez az egész.

Figyelmeztetek mindenkit, félelmetesen egyszerű lesz a HomeKit bemutatása. Annyira egyszerű, hogy nem is értem, miért nem robbant már rég ez a piac, és árasztottak el minket kiegészítőkkel a gyártók.

Szóval kezdjük ott, hogy vásárolj egy HomeKit-kompatibilis eszközt. Igen, minden előkészület és előzmény nélkül. Ezután csomagold ki, szereld fel, és töltsd le az iPhone-ra a hozzá tartozó appot, amit nyilván egy a csomagolásra nyomtatott QR kód segítségével pillanatok alatt megtehetsz. Párosítsd az eszközt a telefonoddal. Kész.

wwdc_2014_homekit_bullets.jpg

Innentől kezdve az eszközt a Sirin keresztül is irányíthatod, mondhatod, hogy hány fok legyen a nappaliban, milyen erősek legyenek a fények a konyhában, úgy lesz.

Az Apple TV szerepe sem olyan komoly, mint elsőre hitték sokan: nem KELL egy Apple TV ahhoz, hogy okosotthonunk legyen, hogy menjen a Home alkalmazás. Simán iPhone-ról, iPadről, Apple Watch-ról irányítható lesz minden. Az Apple TV ahhoz kell, hogy az otthontól távol is beállíthassunk bármit, és hozzáférjünk az eszközeinkhez. Megnézzük, be vannak-e csukva az ablakok, lekapcsoltuk-e a villanyt, vagy ha váratlanul korábban érkezünk haza a síelésből, a programozott hőmérsékletet átállíthatjuk, hogy mire hazaérünk, jó meleg legyen. Vagy értesítést kapunk, ha a szénmonoxid-érzékelő szerint gáz van.

Az Apple TV is csak egy eszköz lesz tehát ebben a rendszerben, ami összeköti a házat a külvilággal. És nem kell hozzá külön hardver, a pletykák szerint a harmadik generációs modellekkel is menni fog. A 24.990 forintossal. ami jelenleg is kapható.

Frank Gillett, a Forrester Research technológiai elemzője szerint a HomeKit egyfajta fizikai kiterjesztése az App Store-nak. Ugyanúgy appokat, és az azokkal elérhető lehetőségeket kell letöltened, de egy hardvert is venni kell hozzá, hogy működjenek a funkciók. Az otthonunkat pedig elemenként, pár tízezer forintos beruházásonként tehetjük egyre automatizáltabbá, és mindennek a közepén az az eszköz áll majd, amit már egyébként is a kezünkben tartunk.