Az új Chrome-ban (a legújabb bétában már ott van) a Google lehetőséget ad, hogy korlátozzuk a megjeleníthető flash-tartalmakat. Intelligens módszerrel eldönti, mely videó vagy animáció miatt látogattad meg a weboldalt, és melyek feleslegesek számodra, majd utóbbiakat átmenetileg leállítja. Persze ha akarjuk, kattintással elindíthatjuk őket.

chrome-adobe-plug-in-pause.png

Ismerős? Igen: Safari Power Saver, 2013.

Az Apple volt az első cég, amelyik nyílt hadjáratot hirdetett a flash-tartalmak ellen. Steve Jobs 2010-ben is állított olyanokat, amik a "de hát ilyen a világ!" táborban felzúdulást váltottak ki. Pedig csak kimondta, amit mindannyian tapasztaltunk: egy egyszerű böngészés során a flash miatt pörög a ventilátor, lassul a gép, fogy el az energia a laptopban.

Hogy maga a flash a szar, vagy a programozók, akik energiazabáló animációkat készítenek vele? Hadd ne kelljen százalékos felosztást készítenem. Nem hibást kerestünk, hanem megoldást.

Most pedig a Google böngészője is kiiktatja a weboldalakon futó animációkat, amik leginkább hirdetések lehetnek, vagy olyan beépített tartalmak, amik szebb megjelenést kölcsönöznek a weboldalnak, több energiáért cserébe. Hivatalosan ez egy közös munka, aminek során az Adobe és a Google közösen találta ki a nagy ötletet, pedig a Safari példáján láthatjuk, hogy igazából ment volna ez a Google-nek magától is. De így politikailag korrektek maradtak.