Balogh Gábor koncepcióképeit kábé egy éve hoztuk le itt a blogon. A tervek nagyot szóltak, teljesen rákattant az egész világ, Gábor pedig rögtön az Apple Watch-csal kezdett foglalkozni, amint az Apple kinyitotta a kapukat. Egy interjúban nálunk is elmondta a véleményét az óráról, az uniformizálódásról és a GUI-ról.

Mostanra pedig már kint van egy olyan alkalmazás (Gneo), ami az ő tervei alapján készült. Nem is akárhogy.

Gábor ugyanis nem viccelt: tényleg utálja az uniformizálódást, és szerinte az Apple Watch grafikus felületével tényleg agyonvágták a dizájnt. Miközben a fél programozóvilág az Apple által kiadott anyagokból, az Apple Human Interface Guidelines nevű kottájából játszik, és egységesített, tutira működő megoldásokat fejleszt az órára, Gábor már a legelején egy új kinézetet álmodott meg a Gneónak. Ezt:

Gneo for Apple Watch from Gneo on Vimeo.

A cél természetesen a megkülönböztetés, ahogy Gábor le is írja a Medium.com-on közzétett írásában, amiben összefoglalja a tapasztalatait. Bevallja, hogy egyáltalán nem az Apple Human Interface Guideline-ja alapján tervezett, hanem végiggondolt mindent az alapoktól. Persze nagyon távolra nem merészkedhetett: noha az Apple Watch bemutató videókban egy rakás izgalmas ficsört mutatnak be, ezek jelentős része nem elérhető a külsős programozóknak.

A Taptic engine az egyike azoknak, amiket nem használhat szabadon bárki. A gyorsulásmérő egy másik. Nem használhatják a Koronát a screenek közötti léptetésre, és dinamikus UI animációkat sem építhetnek be. Sőt, a status barba sem tehettek egyedi fontot.

Az egy képernyőre helyezett információkat minél jobban lecsupaszították. A cél az volt, hogy az információt minél egyértelműbben mutassák meg, és a kiadott parancs minél pontosabban érjen célba. Ennek megfelelően például egy adott nap elfoglaltságát a Gneo egyetlen, jól érthető foglaltságjelzővel mutatja meg például:

zijf10lm1sekyme8kqhmr3o2ljd3ueqjepo0ap431bnyqmxmugscybhadehdmlxerclywq_w1230-h563.jpg

Ez a naptári beírások mennyiségéből és az aktuális post-it jegyzetekből következtet ki. A végeredmény egy zöldes vonal, amivel már kalkulálhatunk.

Megkerestük Gábort újra, hogy megtudjuk, az elvégzett munka után mi a véleménye az óráról, illetve miket tapasztalt a a programozás során.

Megváltozott-e a véleményed az Apple Watch grafikus felületéről? Legutóbb azt mondtad, azzal agyonvágták a dizájnt.

Nem. Pont azért mentem ebbe az irányba, mert nagyon nem tetszik a natív megjelenése az órának. Egyedül az infografika-szerű, például a fitnesz-képernyők néznek ki jól, de ahol tartalom vagy menü van, azok egyáltalán nem.

Egyedi dizájnt terveztél az Apple Watch-ra Gneóval. Az az előny, amit ez jelent, meddig tarthat ki? Minden alkalmazás megpróbál majd elszakadni a default látványtól és a Human Interface Guidelines-tól?

Ezt nehéz most megítélni. Így az elején azt látom, hogy nagy többségben a natív UI-t használják, amit az emberek hamar megszoknak és egy különc appot pont ezért nem biztos hogy szeretni fognak. De bizakodó is vagyok, mert több alapvetés igazolódni látszik most, hogy órán is tudjuk tesztelni. Nekem sajnos nincs a kezemben óra, így a srácok visszajelzéseire hagyatkozom. Szóval működik, hogy egy képernyőn egy információt jelenítünk meg, és a lehető legnagyobb whitespace-t adtam mindennek. Pláne a 38-as órán. Szóval ha átjut az a felismerés a useren, hogy a zsúfolt képernyők nem kényelmesek, és visszacsatol a fejlesztők felé, akkor azt az előnyt élvezzük, hogy nem kell újra tervezni az alapoktól az appot. A To-Do kategória nagyon népszerű, sok a "nagyobb" versenyző, akik neve jobban ismert, mint a Gneo, ezért nehéz felhívni a figyelmet az appunkra és megmutatni azt hogy lehet máshogy is gondolkozni. Most ez a legnagyobb kihívásunk.

jnxfwuoyilkipvox_am0q7vxwgqx7w-du7z-4z-rimayygno3yxwlbihs4lgsd5sdwnghq_w1230-h563.jpg

Mennyi lehetőség van itt az egyediségre? Gondolok itt arra, hogy nincs nagy mozgástér: színek, egyszerű formák, fontok...

A Watch a notikra nagy hangsúlyt fektet, ami tök jó irány. Ám itt nulla egyediséget enged, de ez érthető. A Glance screen is fontos, itt már nagyobb a mozgástér. Bár csak template-ekből lehet építkezni, amik gyakorlatilag fix elrendezések szöveges és képi elemekből, itt már meglehet oldani szinte bármit. A márciusi frissítés előtt egyedi fontokat is engedtek itt, de ezt megszüntették, ennek nagyon nem örültem.

Kívülről úgy tűnik, mintha egy szűk liftben kellene tornászni...

Az appon belül teljesen elszakadhatunk az Apple ajánlásaitól, szinte bármi megoldható volt így. Egyedül a józan ész szab határt, illetve a jól felismert igények, usecase-ek. Nagy fájdalmam a dinamikus animációk hiánya és a fix status bar. A Force touch menü megjelenését sem szeretem, itt az ikoncserében kimerül a testreszabhatóság, ezért inkább sajátot csináltunk, ami ugyanúgy működik, csak sima tapra jön elő. A színekkel viszont óvatosan kell bánni az órán. A kijelző minősége tökéletes, úgyhogy ez nem para, mégis ha sok a szín egy képernyőn, azzal végül nem kiemelünk, hanem elrejtjük az infót. Érdekes, hogy bár a HIG külön fel is hívta a figyelmet a színvakok támogatására, a Gneón kívül más appot nem láttam, ami támogatja. Például a zöld és piros színek pont ugyanúgy néznek ki egy színvaknak, nálunk pedig a kék volt a szűk keresztmetszet, mert az nagyon világos szürkének, szinte fehérnek látszik.

Az Apple egy csomó lehetőséget nem ad a fejlesztők kezébe, mennyire nehezítette ez a munkát?

A mi területünkön nem okozott ez bonyodalmat hardver tekintetében. Egyedül a koronát szerettük volna egyedibb módon használni, de csak szkrollozni lehet vele. Az jobban fájt, hogy a képernyő elrendezések nagyon kötöttek. Szerettem volna a sarkokat dedikálni, de ez nem pálya.

Mi volt még problémás terület?

Okozott kis fejfájást, hogy kétféle navigációs elrendezés közül lehet választani (hierarchikus és oldal alapú) amit nem lehet keverni. Mi az oldal alapút választottuk és modal képernyőkből építettük fel a navigációt. Erre viszont kitér a HIG, azt írja, kerülendő. Ráadásul az első teszteken az órán kiderült, hogy egy bug is jelen van; a második képernyő kitolja a statusbart, ami a Vissza gombot kötelezően magában foglalja. Innen kezdve csak force quit a megoldás, mert vissza nem jön és nem lehet többé navigálni. A bug ismert volt az Apple mérnökeinek, de sok jóval nem kecsegtettek, az első órák már így jönnek ki. Nem maradt más, mint egy fake statusbart készíteni és bug esetén azt betölteni. A nagy halom modal screennel és ezzel a fake statusbarral kicsit izgultunk, hogy átmegy-e a review-n. Ehelyett a japán verzió karaktereinek egalizálásába "kötöttek" csak bele, illetve sugallták, hogy a teljes Handoff támogatásnak örülnének. Ezzel együtt a sebességen is sikerült jó 25%-ot hozni a végleges verziónak.

Mi volt a tapasztalat az Apple-lel?

A review gyors volt és közvetlenül küldött visszajelzést az Apple. Jó visszacsatolás arra, hogy jó az út, amit választottunk.

A Gneo alkalmazás elérhető itt.

Itt meg a tesztvideónk az óráról, amit a premier napján próbáltunk ki: