Az Apple az iOS 8.3-mal egy jelentős döntést hozott: kihúzta a talajt az olyan fájlmenedzser alkalmazások alól, mint az iFunBox, iTools, iExplorer, iBackupBot vagy PhoneView. Ezek a programok alacsonyabb szintű hozzáférést biztosítottak az iOS-eszköz háttértárához, így azon túl, hogy "kézzel" fértünk hozzá az alkalmazások mentett adataihoz (nem csak backup-restore módszerrel), lehetőséget adtak az Apple által nem engedélyezett, esetleg feltört játékok, programok telepítésére is.

mac_pic.png

Ez nem jailbreak, a módszer gyári iOS szoftverrel is működött, egyszerűen összekötöttük az asztali gépünkkel a telefont, és voilá (jailbreakelt telefonokon továbbra is működik a dolog).

Egyébként inkább az a fura, hogy az Apple eddig nem intézkedett ez ügyben. Hagyták, hogy kihasználjanak egy biztonsági kaput a fejlesztők, sőt olyan hosszú ideig szemet hunytak a dolog felett, hogy egy egész iparág épült erre a lehetőségre. Aztán egyszerre csak: huss.

Én egyébként a hír hallatára már kiküldtem egy emailt valakinek: "ha még nem tetted, ne frissíts iOS-t". Ugyanis az egyik ismerősöm elkavarta az összes belépéshez szükséges információt az iCloud fiókjához, nem fér hozzá az ellenőrző emailjeihez sem. Így ha az Apple nem tud segíteni (most úgy tűnik, tud, miután Tolnát-Baranyát-Kaliforniát végigzaklattuk), akkor csak ez a módszer maradt volna az adatok kimentésére egy újrahúzás előtt. Ugyanis a backup nemcsak az adatokat, de az iCloud beállításokat is örökíti, így az ilyenkor nem opció.