Sorozatunkban Gruber Kristóf iOS-fejlesztő mondja el az Apple-szolgáltatásokról a tutit. Rántja le róluk a leplet. Bétateszteli őket. Havi rendszerességgel kiválaszt egy témát, amivel kapcsolatban mindenki csak zavartan vakarja a fejét és elmagyarázza, hogyan működik, mire jó, mire nem jó. Ötödik témája a hamarosan minden platformon elérhető Photos alkalmazás, amit végre tényleg lehet szeretni. 

Másfél hónapja beszámoltunk róla, hogy áll az Apple béta verzióban elérhető Photos appja. Akkor szánalmasan leszerepelt, elég sötét jövőt vetített előre a program. A kérdésre, miszerint a Photos lesz-e az Egy Igaz Képkáoszt Megszüntető Megváltó App, akkor magabiztosan nemmel válaszoltunk, azonban sok minden történt azóta, így nem árt újra megvizsgálni ezt a problémakört, főleg, hogy közeleg a 10.10.3 stabil verziója. (Ha tippelnem kéne, az OS X 10.10.3 és az iOS 8.3 egyszerre fognak megjelenni 1-3 héten belül.)

OS X

9727-1625-apps_photos_2x-l.png

Az OS X 10.10.3 jelenleg az ötödik fejlesztői beta verziónál tart, amiből, ha jól emlékszem, kettő publikus beta is lett, vagyis bárki, aki jelentkezett a beta programba, letölthette. Az első tesztjeimhez használt verziót rögtön egy olyan követte, amivel gyakorlatilag minden OS X-es panaszom megszűnt: nem eszi a processzort a háttérben, nem lassú, nem fagy. A Photos verzióról verzióra gyorsult, most már azt mondhatom, hogy a legtöbb része 70.000 képpel is villámgyors. (Ami még nem, az pl. az arckezelés, ott még van mit csiszolni.) Külön említésre méltó, hogy a folyamatosan változó adatbázisformátumok közt bétáról bétára gond nélkül migrált a program.

iOS

Az előző cikkben az akkor stabil 8.1-et használtam, amit azóta váltott a 8.2. Ebben semmit sem javult a képkezelés. Nem így az ezt követő 8.3-mal, ami a fejlesztői beták után az iOS történelmében először publikus beta verziót is kapott, ezt bárki, fejlesztői hozzáférés nélkül is kipróbálhatta. A legelső 8.3 beták nem hoztak számottevő javulást, azonban beta 2 és beta 3 környékén szemmel láthatólag ráfeküdtek a témára, mert folyamatosan szűntek meg a problémák. Legújabb tesztjeim szerint, amikhez két iPhone-t és egy iPad-et használtam, gond nélkül letöltődik a 70.000 képes fotókönyvtár egy 64 gigás készülékre (nyilván az optimalizált opciót választva), ámbár a folyamat kb. fél napot igényel és izgalmasan fel-le cikázik menet közben a hátralévő képek számát mutató számláló. Miután minden lejött, remekül működik a szinkron iOS-iOS és iOS-OS X közt, vagyis pl. ha csinálok egy screenshotot az egyik készüléken, akkor a másikon 4-5 másodpercen belül megjelenik.

 

Sikerült kijavítaniuk az albumok hibáit is, így a kezdetben konstans fagyást okozó albumok tab ma már gond nélkül működik.

iCloud.com

Sajnos az iCloud.com-os Photos app nekem teljesen meghalt, mindössze egy töltésképernyőre futja neki, amivel korlátlan ideig képes gyönyörködtetni pár perc hátralévő időt ígérve, azonban tovább még nem jutott. Reméljük, hogy ez hamarosan helyreáll.

Nem szorosan iCloud.com-os téma, de érdemes megjegyezni, hogy maga a szerverfarm is erősebb lett az utóbbi pár hétben: eddig 3-10 másodpercet kellett várni egy-egy képre, most viszont közel azonnal letöltődnek.

Ami nem változott

16 gigán nem próbáltam azóta az optimalized library-t, de úgy gondolom, hogy az továbbra sem fog elférni, így egy ekkora könyvtárhoz sajnos minimum egy 32 gigás telefon, vagy iPad kell.

screen_shot_2015-04-04_at_08_02_56.jpg

Az a probléma is fennáll, bár némileg javult, hogy az alkalmazások ennyi fotóval nem tudnak mit kezdeni, így pl. a Twitter app a fotók megnyitásakor fél percig is tököl. A Facebook Messengert szerencsére kijavították, azzal már nem lesz gondunk.

Továbbra is problémás a könyvtár törlése, vagyis ha kikapcsoljuk a fotókat, akkor rengeteg, több gigányi szemét marad utána az eszközön (ez "Egyéb" alatt jelenik meg a foglaltsági diagrammon). Ezen csak egy resetelés és újratelepítés segít.

Számok

Megvizsgáltam azt is, hogy az egyes eszközökön mekkora helyet foglal a képernyőre optimalizálással ugyanaz a fényképmennyiség. Az asztali gépemen 363 gigabájtot foglalnak a fotók, ebből 267 gigabájt a master folder, a többi 96 gigabájt a thumbnail, a cache és az adatbázis. Ugyanez az iCloudon 259 gigabájtot foglal, ehhez már az 500 gigabájtos csomagot kell igénybe vennem, ami 10 euró havonta. A képek iOS-re optimalizált üzemmódban 21,3 gigabájtot foglalnak az iPhone-on, ebben benne van az összes kép összes thumbnailje, valamint annak a néhány tucatnak a teljes mérete, amit megnéztem a telefonon.

Verdikt

Érezhetően sok energiát fordít az Apple a Fotók alkalmazás fejlesztésére, azt mondanám, hogy majdnem annyit, amennyit annak idején a méltatlanul elhanyagolt iPhotóra kellet volna. Várakozásaimmal ellentétben sok problémát sikerült megoldaniuk, így már jelen formájában is egy egészen használható szinkronizációs megoldást kínálnak. Mind iOS-en, mind pedig OS X-en egészen gyors a képek böngészése, illetve a változások propagálása az eszközök közt. Egyezünk meg abban, hogy a Photos még nem az igazi, de már majdnem ott van.