Múlt héten Budapestre látogatott Rainer Pirker, aki az IBM MobileFirst business területéért felel a térségben. Csapott egy másfél órás előadást arról, milyen appokat fejlesztenek, és mik vannak kész iOS-re, majd interjút is adott az Appleblognak, amiből kiderült egy csomó érdekesség.

Az alapötlet, hogy specifikus programokat készítenek üzleti ügyfeleknek, amivel speciális, szakmához vagy piaci területhez köthető problémákat oldanak meg, vagy könnyítik vele a munkafolyamatokat. Amikor például a bolti eladó tanácstalan, mert nincs meg minden szükséges információja, hogy a vevőnek tudjon válaszolni, kezébe adnak egy iPadet: ezen látja, hogy az adott vásárló milyen termék előtt időzött, feldobja neki ez alapján a hasonló termékek helyét a boltban, árral, mindennel. Ha kifogyott a raktárban a termék, le tudja foglalni egy gombnyomással egy másik üzletükben, és megmutathatja a vásárlónak, merre menjen.

A szerelő csak bepattan az autóba, és már látja is a napi feladatait, helyszínnel, az oda vezető úttal. Az appból segítséget kérhet a bent ülő kollégáktól iMessage-en vagy FaceTime-on keresztül, az egyes helyeken pedig a kijelzőn írhatják alá az ügyfelek, hogy ott járt, és elvégezte a munkát.

Sok-sok ilyen megoldást készít jelenleg is az IBM, mi pedig kíváncsian várjuk ezeket. Annyira kíváncsian, hogy kérdezünk is. Következzen a beszélgetés köztem és Rainer Pirker között.

p1260872.JPG

Miről szól az IBM és az Apple megállapodása?

Az IBM rengeteg területen kiemelkedő. Most kitaláltunk egy új stratégiát, a MobileFirst-öt, ami a mobilplatform felé viszi el a vállalatot. Ezzel az együttműködéssel, ami leginkább business to enterprise irányban valósul meg, mindkét cég jól jár.

Persze, de ezt megtehette volna az IBM az Apple nélkül is. Ha odamegy egy cég, hogy akarok 150 alkalmazást fejleszteni iOS-re, az Apple legfeljebb annyit mond: “Ez derék. Kösz. Láss hozzá.” Ehhez képest miben más ez az együttműködés?

A fejlesztőink együtt dolgoznak. Egyrészt annak érdekében, hogy natív API-khoz férhessünk hozzá, de a legfontosabb, hogy ők segítenek nekünk a felhasználói élmény megvalósításában. Nézd csak meg az appokat: kevés képernyőből állnak, komplex problémákra egyszerű válaszokat adnak. Hogy az embereknek ne kelljen konfigurálni semmit, egyszerűen csak működjön, amit a felhasználók szeretnének.

p1260902.JPG

Hogyan kell elképzelni ezt a közös munkát? Fizikailag delegálnak munkaerőt az IBM-hez?

Ez úgy működik, hogy a partner felkeresi az IBM-et, hogy megoldást találjon a problémájára. Mi megvizsgáljuk a kérdést, ezután összehívunk egy board meetinget, amin az Apple is ott van. Itt eldöntjük, hogy ez a probléma megéri-e, hogy a megoldása korábban már említett 150 programban benne szerepeljen.

Hiszen ennél többet egyelőre nem terveznek.

Így van, a mostani projekt 150 appról szól, nem többről. Egyelőre ebből 14 van kész, és sok van folyamatban. Szóval a meetingen kiválasztjuk, hogy erre szeretnénk-e lefejleszteni közösen egy alkalmazást. Ha igen, egy workshopot szervezünk 15-20 emberrel, amin az IBM, az Apple és az ügyfél is részt vesz. Meghatározzuk, mire van szükség, hogyan lehet megoldani a problémát leghatékonyabban. Két hónappal később nagyjából kész van az alkalmazás, az ügyfél teszteli, és ha minden oké, része lesz az app a 150-nek.

És ezután egy másik ügyfél is kérhet magának egy olyat?

Igen, de az appot az új vásárlóhoz igazítjuk, amennyire lehet: színeket, logókat, alapadatokat lehet változtatni, ki is vehetünk funkciókat, de hozzá nem adunk, hiszen az plusz fejlesztés lenne.

Idén hány ilyen alkalmazás lesz?

2015 végére 100 körül állunk majd.

p1260879.JPG

És ha jól értem, ezek az alkalmazások nem jelennek meg soha az App Store-ban. Ha én egy olyan cég alkalmazásában állok, ami az IBM-től vett programot, nem az Apple üzletében kell keresgélnem.

Így van. Ezek a programok az IBM Enterprise App Store-jában találhatóak. Az ehhez hozzáférést nyújtó App Catalog nevű programot az IBM hivatalos weboldaláról lehet letölteni a készülékre. Az m.dm oldal megfelelő aloldalán megadjuk a credentialt, és ettől kezdve letölthetünk minden appot, amihez az adott készülék hozzáférhet. Innentől bármely program letölthető a készülékre, amit megvásárolt az ügyfél, és megjelenik az asztalon. Teljesen biztonságos a rendszer, a Mobile Device Management pedig az Apple-re is igazítva, optimalizálva lett.

Tehát az IBM ilyen módon megkerüli az Apple App Store-ját.

Az Apple App Store-ján kívül tölthetőek le a programok, mert ez enterprise szektor. Vannak már IBM programok, amik az Apple üzletéből tölthetőek le, de nem ezek.

Nem lehet, hogy az IBM is segíthetne az Apple-nek a háttérfolyamatok optimalizálásában? Talán hallott róla, hogy időnként problémáik vannak a cloud alkalmazásaikkal.

Nem tudom pontosan, miket tartalmaz a közös munkáról szóló megállapodás, de az biztos, hogy mi sokat tanulunk tőlük. Az IBM-nek van talán a legnagyobb mobilfejlesztő gárdája a világon, a Global Business Services-en belül egy csoport foglalkozik a programok fejlesztésével. De hogy mi a pontos munkafolyamat, azt nem tudnám megmondani.

Oké, én egy érdeklődő vagyok, aki szeretné megvenni a Retail Assistant appot, amivel az eladóim mindig gyorsan tudnak releváns infókat adni a vásárlóknak. Megkeresem az IBM-et, de mit kell tennem ahhoz, hogy az app működjön? Ilyenkor például hardvereket is ki kell építenem a boltban, hogy lássam, hol vannak a vásárlók, és éppen mit nézegetnek, ha jól értem.

Ez komplex folyamat, igen. Vagy megcsinálod magad, vagy megbízol minket a kiépítéssel, de egy iBeacon egység nagyon olcsó, szóval ez nem nagy kiadás. Minden apphoz kell integráció a megrendelő saját rendszeréhez. Ez persze pluszmunka, minden esetben, de a workshopon ezek a dolgok kiderülnek. Lehet, hogy használhatjuk a wifit, nem is kell iBeacon.

Elégedett az IBM eddig a megállapodással?

Az első app tavaly decemberben jött ki, szóval igazából inkább érdeklődők vannak egyelőre, de ezzel a részével nagyon elégedettek vagyunk. A múlt heti Mobile World Congressen nagyon sokan jöttek a standunkhoz, mindenki erre volt kíváncsi. Hogy miért jó ez az együttműködés az Apple-nek és az IBM-nek? Ezért az érdeklődésért.

Mi lesz a 150 app után?

- nevet - Fogalmam sincs. Itt már egy távolabbi jövőről beszélünk, nem tudhatjuk, milyen lesz a piac akkor. Ezért szeretem a munkámat, minden változik. Amikor szóltak nekem, hogy megállapodtak az Apple-lel, azt mondtam, remek. Akkor ezzel foglalkozom.