Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt hoztuk le Balogh Gábor koncepcióképeit az Apple Watch-ról. A hobbiból készített renderek óriási világsikert értek el, New Yorktól Tokióig mindenki ezek alapján próbálta meg elképzelni, milyen lesz az Apple okosórája. Másmilyen lett, viszont az kiderült, hogy Gábor nagyon ráérzett valamire az óraipar és az informatika metszetében. Azóta ráadásul hivatalosan is az Apple Watch-ra fejleszt, szóval megkérdeztük tőle, mit gondol a készülékről és hogy látja-e benne a siker lehetőségét.

553542_10201126676342085_1455509442_n.jpg

Hogy volt ezzel a világsikerrel?

A tavalyi koncepcióm elég profánul indult. Szabadúszó tervező vagyok és mindössze self-brandingnek szántam a rajzot. A témaválasztás tudatos volt, már akkor sokakat izgatott, hogy milyen lesz az Apple Watch, amikor még iWatch-nak hívták. Mivel szeretem az órákat, és az akkori koncepciók közül egyik sem tetszett, jött az ötlet, hogy hülyeség a tokozáshoz nyúlni, csak a belsejét kellene okosra cserélni: így valószínűleg nagyobb rétegnek lehetne emészthető a kütyü.

Screen Shot 2014-03-08 at 07.16.24.png

Screen Shot 2014-03-08 at 07.16.41.png

Screen Shot 2014-03-08 at 07.26.26.png

A fejemben volt egy kis lista, hogy melyek azok a blogok, ahol örülnék, ha viszont látnám a munkám. Itthon például az Applebolg volt az egyik ilyen, de a TheVerge is rajta volt, persze olyan magasan, hogy sok esélyt nem adtam a megvalósulásnak.

Egyedül a Behance-re tettem fel a képeket, és ahogy ezt Stephen Olmsteadnál kifigyeltem, a linket elhelyeztem egy kommentben a TheVerge-ön. Míg Olmsteadnál nyüzsgés lett, nálam semmi. Aznap este aztán mégis elkezdtek pörögni az értesítések, voltak, akik kommentelték, mások like-olták a linket. Ráadásul óriási mázlim volt, mert olyan tagok is reagáltak rá, akiknek sok követőjük volt, a koncepció vírusként terjedt az oldalon. Innen már kezdett izgalmas lenni.

Három nap alatt a legjobban értékelt munkák közé került a kategóriájában (#iwatch, #smartwatch). Az ötödik napon aztán jött egy levél a TheVerge riporterétől, interjút kért. Két napra rá címoldalon volt az óra. New Yorki idő szerint reggel 7-kor ment ki a cikk, itteni idő szerint délután egykor. Egy órán belül jött az első állásajánlat ez hazai ügynökségtől. Másfél órán belül megvolt az első hazai reblog, bő két órán belül megvolt az első telefonos interjú. A Twitteren beírtam a keresőbe hogy smartwatch és percenként több tucat tweet jött mindenféle reblogról. Aznap már nem is tudtam semmit se csinálni, csak próbáltam követni az eseményeket, de kurvára élveztem. Délután fél hatkor a Behance letiltott, mert annyi üzenetváltásom volt, hogy spammelőnek gondolt. Szerencsére gyorsan visszaállították a hozzáférésemet, utána már Matias Corea, a Behance társalapítója is kommentelt egy nagyon kedveset. Szóval ez volt az a péntek, mikor megjelent a cikk a TheVergen.

A hétvége során annyi megkeresés, gratuláció, bátorítás jött, hogy eldöntöttem, ennek a végére járok. Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy jelentkezett egy úriember, mára barátom, és felajánlotta a segítségét és megadta az alaptudást, ami ahhoz kell, hogy megértsem a befektetői gondolkodást, szóval elkezdtem tudatosan készülni egy projekttel, ami lehetővé teszi majd az óragyártóknak, hogy ügyesen, a problémákat felismerve lépjenek be az okosóra bizniszbe, de az egyébi jellemvonásokat megtartva. Erről azonban egyelőre nem mondhatok többet. 

Mi inspirálta a koncepciód?

Minek dobjuk ki a jól bevált megjelenést, kezelőszerveket (nyomógomb, korona, lünetta) egy új technológia kedvéért? Miért kell minden okos kütyünek ugyanúgy kinéznie? Miért kell mindenről értesítést kapni? Miért kéne a szép órádat összetapogatni, kitakarni az ujjaddal a tartalmat?

Ezekre kerestem a választ, és ennek a kutatásnak az eredményeképpen született meg a koncepció. A kiindulási alap egy kis stockholmi cég, a Triwa órája volt. Tőlük kértem engedélyt a fotók használatára, és azóta is nagyon jó a kapcsolat velük, persze nekik is jót tett a koncepcióm körüli hírverés.

Mi a fontos egy ilyen terméknél?

Utálom az uniformizálódást. Az óraiparban is a hatalmas választékot szeretem. Legyen egyedi a megjelenés. Óráról beszélünk, muszáj, hogy önmagában szép legyen.

Azt gondolom, hogy ezt a jelenlegi technológiai adottságok mellett még lehetetlen megvalósítani. Az ideális okosórától nagyon messze vagyunk, mert annak lényegében gondolatolvasónak kell lennie. Mindenféle érintés nélkül csupán annyiból, hogy felemeled a karod, és ránézel, tudnia kell, hogy mit akarsz kérdezni és már mutatja is a választ. Ez lehetővé tenné a felesleges gombok és kezelőfelületek elhagyását.

Eltévedtél Berlinben? Rápillantasz és kiírja, hogy két utca előre, majd balra. Elmentél egy DM előtt? Kiírja hogy amúgy otthon kifogytál a wc papírból és vehetnél egyet. Lényeg, hogy az óra ne zavarjon semmiben, ne pusholjon, hogy használd, ne zizegjen minden üzenet miatt. De tudja, hogy mikor, mit akarsz kérdezni, és adja is meg a választ.

És szerinted az Apple Watch jó úton indult el?

Eddig nem láttam példát arra, hogy egy IT cégnek tehetsége lenne az óraiparhoz, vagy hogy egy órás cégnek érzéke lenne az informatikához. Ebből a szempontból az Apple teljesít eddig a legjobban.

Az órák világában a részletek dominálnak. Attól szép egy óra, hogy minden milliméter ki van dolgozva. Az összhatás mellett hihetetlen szerepe van a részleteknek. Az informatikai fejlesztések fontosságát meg nyilván nem kell ezen az oldalon magyarázni.

Két példa. Az egyik a Moto360. A háta egy átlátszó műanyag plexi, belülről megnyomva. A szenzoroknál kihagyva a festés, így konkrétan látható a kockaszenzor és láthatók a világításhoz használt ledek. Óraipari szemmel borzasztóan igénytelen. Az Apple a szenzorokat gyönyörűen leburkolta, beágyazta, pont, ahogy kell.

img_0338.JPG

Nézzük a másik végletet: ott a Swatch okos órája. Borzalom. Kár magyarázni, egyszerűen nem érzik a területet.

Az Apple Watch ezzel szemben összhatásban ugyan unalmas, részleteiben viszont tetszik. Biztos vagyok abban, hogy a viselése kellemes érzés lehet. Úgy képzelem a Moto360-hoz képest, ahogy egy üveglapos iPhone 4 érzete viszonyult egy műanyag telefonhoz képest. A tok háta a kedvenc részletem, egyszerűen nagyon szép.

A szíjak többsége nem tetszik, de a milánói hálós ízléses. A „modern buckle” kifejezetten ronda, és szerintem nem is különösebben praktikus, nagy mérete miatt könnyen beleakadhat az ingujjba, kabátba.

apple-watch-5.jpg

apple-watch-11.jpg

És mit gondolsz a grafikus felületről?

Ezzel agyonvágták a design. Egyszerűen infantilis. A homescreen a kerek ikonokkal jól néz ki. De olyan, mintha Ive ezen a ponton kiszállt volna a projektből. Az összes többi oldal ugyanis szedett-vetett, nem konzisztens. Az ehhez fejlesztett font, a San Francisco okos húzás volt, belekódoltak minden tipográfiai trükköt, amitől olvasható marad kis képernyőn. A formája azonban óraidegen.

apple-watch-left-hand.png

apple_watch_iwatch_7.jpg

A nagyméretű fekete üres keret is sokat segít, egyfajta szellős margót ad az appoknak, de logikus lenne, ha ezen a területen is engedélyeznék a tapintásérzékelést, és lehetne alá, mellé felé tappolni egy gombnak a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Milyen az árazás?

Amennyire a kiszivárgó hírekből tudni lehet, az Apple egy a többség számára elérhető órát akart, Ive viszont luxusterméket. És végül ő győzött. Az eltérő árazás persze nem ismeretlen az óraiparban, ott is van mindig egy méregdrága csúcsmodell, amire oda lehet figyelni, ami a márkához vonzza az embereket, akik aztán persze végül valamelyik olcsóbb terméket veszik meg: mégis ugyanannak a cégnek a bevételét növelik, szóval a drága óra közvetve eltartja az egész céget. Viszont ezeknél a termékeknél a technológia is eltérő, míg az Apple Watch-nál nem. Kíváncsi leszek a keresletre és a motivációra, hogy miért vesz valaki hárommilliós órát a kétszázezres helyett, ha egyszer ugyanaz a kettő.

Be fog jönni az Apple-nek a Watch?

Be. Tíz éve nem biztos, hogy bejött volna, de ma már borítékolható, hogy lesz második, harmadik generáció. Az Apple lendülete miatt bármit el tud adni, rossz terméket is, viszont ez annyira nem lesz rossz.

Sokszor előfordul, hogy valami nem hiányzik egészen addig, amíg nem próbáltad, utána viszont már hiányozna, ha nem lenne. Ugyanez a jelenség működhet az Apple Watch esetében is. Ha pár millió vásárló megszokta, követelni fogja a folytatást. Ahogy csiszolódik a termék generációról generációra, úgy fog egyre jobban terjedni.

Svájc jogosan parázik a második kvarcválság miatt, a basic és middle range piacán komoly károkat okozhat az Apple Watch.

Még úgy is, hogy legkésőbb egy év múlva kiderül, hogy gyorsan avul a hardvere?

Nem félek ettől. Az óra csak egy megjelenítőeszköz, a hardverének csak egy negyed iPhone-nyi képernyőt kell meghajtania. A számítás zöme a telefonon történik, az meg gyorsan fejlődik. Éppen emiatt érdekes a töltési ciklus. Eddig sem túl biztatók a hírek, és tudjuk, hogy az iPhone sem egy vadállat. Erre kap még egy eszközt, ami pluszban terheli. El tudom képzelni, hogy délutánra az óra és a telefon is lemerül.

Logikus válasz a problémára a 6 és az 6 Plus nagyobb akksival, de szerintem ide ez kevés lehet, úgyhogy el tudom képzelni, hogy az iPhone 7 vastagabb lesz.

640_iphone-iwatch-web.jpg

Egy napot töltési ciklussal már elégedett lennék. Az éjszakai töltés nem probéma, rutin. Ha egy hetet kibírna, már elfelejtenéd töltőre tenni.

A legnagyobb aggályom az elterjedéssel kapcsolatban inkább a szoftverhiány. Eddig meglehetősen unalmas a kínálat még a gyári appokból is. Videón mindegyik jól néz ki, de ha már szimulátorban teszteled, kiderül, hogy hajlamosak nagyon belassulni, főleg első használatkor. A belső tárhely szerintem éppen ezért tele lesz cache-sel.

A szoftverproblémán nem tudnak majd sokat javítani a külső fejlesztők sem, mert az SDK jelenleg olyan színvonalú, mintha frontpageben kellene táblázatos html-t írni. Sok értelmetlen korlátozás van benne. Például hol használhatsz egyedi fontot, hol nem. Status barban például nem, pedig az egy fix elem. A Glance képernyőn lehetett egyedi font, a hétfői frissítésnél ezt azonban kivették. Azt mondják, hogy rendereld le a szöveget telefonon és rakd ki képként, vagy használj system fontot.

Az is elkeserítő, hogy sok van olyan UI elem, mozdulat, amit a gyári videóban látszik, jelenleg azonban nem férünk hozzá. Például remekül néz ki, ahogy félrehúzol egy objektumot, és alatta felbukkannak a gombok, csak az SDK nem engedi használni ezt a lehetőséget. A legjobb funkciókhoz jelenleg nem is lehet hozzáférni, de ez remélem, hamar megváltozik. A külsős fejlesztőknek jelenleg nincs taptic engine, digital crown a scrollhoz, nincs szenzor, és a force touch is nagyon korlátozott lehetőségeket nyújt csak. Szóval izgatottan várjuk a folytatást.

És végül nézzük meg azt a három videót, amiket az Apple a napokban publikált, és amikből kiderül, hogy miként készül az Apple Watch. Őrületes látvány: