Sorozatunkban Gruber Kristóf iOS-fejlesztő mondja el az Apple-szolgáltatásokról a tutit. Rántja le róluk a leplet. Bétateszteli őket. Havi rendszerességgel kiválaszt egy témát, amivel kapcsolatban mindenki csak zavartan vakarja a fejét és elmagyarázza, hogyan működik, mire jó, mire nem jó. Negyedik témája az OS X szerverei, ami vajon mi, és mire számíthatunk vele kapcsolatban?

 

overview_hero.jpg

Az OS X méltán híres grafikus felületéről, azonban kevesen tudják, hogy emellett a legtöbb népszerű szerverprogramot is alapból tartalmazza. És miért kéne, hogy ez az átlag felhasználót érdekelje? Mert segítségükkel szinte bármilyen eszközzel könnyedén oszthatunk meg fájlokat vagy a képernyőnket. Nincs szükség semmi külső program telepítésére.

Fájlmegosztás

Bármily hihetetlen, a töretlenül lassú és működésképtelen AirDrop előtt is osztottak meg egymással fájlokat az emberek, sőt, ezek még néha működni is szoktak.

Az OS X három protokollt ismer, ezek közül az SMB és az AFP található meg a grafikus felületen is, az FTP szervert pedig csak parancssorból indíthatjuk el. Az SMB a Windows fájlmegosztó protokollja, Windows-os géppel tehát legkönnyebben így oszthatunk meg fájlokat. Az AFP ezzel szemben a Mac-ek alapértelmezett fájlmegosztását szolgálta ki nem sokkal ezelőttig, amikor az OS X is áttért az SMB-re. Sok különbség nincs köztük működés szempontjából. Mindkettőt a Sharing Preferences-ben kapcsolhatjuk be a File Sharing alatt (az Options... gombot megnyomva). Ha bekapcsoltuk, akkor vagy a beállító panel "Shared Folders" szekciójába húzva, vagy pedig a mappák Get Info ablakában lehet egy-egy könyvtárat megosztani, ami a hálózaton automatikusan meg fog jelenni másoknak. Amennyiben mégsem jelenne meg, a panel megmutatja nekünk az "afp://" illetve "smb://" kezdetű URL-eket, amit a Finder GO→Connect to server... ablakába beírva tudunk a gépre csatlakozni. Ugyanezt az IP címet két visszaper jel után írva (pl. "\\192.168.0.1") érhetjük el a gépet Windwosról a legkönnyebben.

A harmadik az ősöreg FTP protokoll, ami a grafikus felületről minden bizonnyal azért került le, mert nem jeleskedik titkosításból. A következő paranccsal indítható, ha mégis szükség lenne rá:

sudo -s launchctl load -w /System/Library/LaunchDaemons/ftp.plist

(Leállítani pedig az unload-al lehet.) FTP-zni tud a legtöbb böngésző, illetve majdnem minden kütyüre találhatunk valami klienst, ami fel tud csatlakozni. Sokszor jól jöhet.

Távoli parancssor

Az OS X alapból tartalmazza az OpenSSH szervert, így ha a Sharing Preferencesben bepipáljuk a "Remote Login"-t, akkor más számítógépekről is könnyedén elérhetjük gépünk parancssorát SSH-n keresztül. Ezt nem is ragoznám túl, aki nem ismeri az SSH-t, annak minden bizonnyal nem is lesz szüksége rá. :)

Ha aktív az SSH, akkor természetesen működik a negyedik fájlmegosztó protokoll, az SFTP is, ami az FTP titkosított csatornán keresztül indított változata.

Távoli asztal

Két elterjedt protokoll létezik a számítógép képének másokkal megosztására: a Microsoft az RDP protokollt használja a Windowsban, a Unix rendszerek viszont hagyományosan a VNC-t támogatják. Az OS X egy saját VNC implementációval rendelkezik, ami tudja a hagyományos VNC protokollt, és egy videó tömörítéssel működő adatfolyamon alapuló változatot is. Nincs tehát szükség Skype-ra, LogMeIn-re vagy hasonló varázslatokra ahhoz, hogy egy Mac-et távolról tudjuk vezérelni, mindössze a Screen Sharing-et kell bekapcsolnunk. Így akár több felhasználó is használhatja ugyanazt a számítógépet egyidejűen, mivel a VNC a login képernyővel indít.

VNC klienst szintén találunk iPhone-tól elkezdve pc-n át mindenre. Ezeknek elég megadni a gépünk IP címét és már mehet is a móka.

Webszerver

Egyik nagy fájdalmam, amikor azt látom, hogy a kezdő webfejlesztők MAMP-ot telepítenek a gépükre a PHP/Apache web szerver használatához. Erre semmi szükség, mivel az OS X alapból egy feltelepített Apache-al érkezik, azonban ez ha jól emlékszem, Mavericks óta nincs reklámozva és csak parancssorból indítható:

sudo apachectl start

A MAMP csomag egyetlen eleme, ami nincs alapból telepítve a MySQL szerver, ezt azonban a MySQL honlapról ingyen telepíthetjük.

Webes nyomtató beállítás

Azt is kevesen tudják, hogy az OS X a Linuxokon kifejlesztett CUPS rendszert használja a nyomtatók kezeléséhez. A CUPS pedig rendelkezik egy beépített web felülettel, ahol a legtöbb dolgot beállíthatjuk a böngészőn keresztül is. Néha jól jöhet ez is. A szerver alapból ki van kapcsolva, de könnyen bekapcsolható (a weboldal leírja hogyan, ha így jártunk):

http://localhost:631

Csatlakozás

Ejtsünk pár szót a csatlakozásról is! A Finder az AFP és SMB protokollokat támogatja, ilyen szerverekre a már említett "Connect to Server" menüpontot kiválasztva tudunk csatlakozni. Ha egy hálózaton van velünk a gép, akkor jó eséllyel még erre sincs szükség, ugyanis a Mac-ek Bonjour protokollon keresztül hirdetik a szolgáltatásaikat, így a Finder oldalsávjában is látszódnak.

Ahhoz, hogy ezeket a szervereket az Internetről is elérjük, szükség lesz a router megfelelő beállítására (port forward vagy DMZ), ezt itt nem részletezném, de arról van szó, hogy meg kell mondani a routernek, hogy egy, az Internet irányából érkező kérést melyik számítógépre kell az otthoni hálózatban továbbítani (hiszen lehet otthon több azonos típusú szerver is akár).