Emlékeztek a rejtélyes Apple-autóra Kaliforniában, ami mindenféle bigyókkal a tetején járta az utcákat? Csaba azt írta, végre egy igazán izgalmas hír, és tényleg: egy rakás ötlet tódult a fejembe, mit tesztelhet az Apple, mit fejleszt mostanában a legtitkosabb hátsó szobákban.

Hogy mit fejleszt autókHOZ.

van1.jpg

Aztán pár napja a Business Insideren olvasom, hogy a lapot állítólag levélben megkereste egy Apple-alkalmazott, és azt mondta: az Apple új fejlesztése elképesztően izgalmas, megváltoztatja a piacot és emiatt a

Tesla futhat a pénze után.

A Tesla? A pénze után? Na várjunk csak.

tesla-model-s-elcetric-car-img_1.jpg

Az Apple évek óta érdekelt az autóbizniszben, de csak szoftveres fejlesztésekkel: a CarPlay és az Eyes Free Siri olyan lehetőségek, amikkel az iPhone-t, iPadet hozzákötik az autónkhoz, ezáltal még kényelmesebb ökoszisztémát hoznak létre. Ami az iPhone és iPad eladásait serkenti, nyilván.

A Tesla meg autókat gyárt. Mármint az utolsó csavarig, kocsikat, elektromosakat. Meg a hozzájuk tartozó töltési hálózatot. Hogy jön ez a szoftveres integrációhoz? Miben veszélyeztetné egy iOS a Teslát abban, hogy autókat adjon el? Csakis az, ha az Apple is autókat akar eladni.

De nem foglalkoztam a pletykával különösebben, hiszen végiggondolva a fentieket nem tűnt hitelesnek a sztori. Korábban is volt már pletyka arról, hogy jön az iCar, de azt sem lehetett komolyan venni. Olyan, mintha azt mondanánk, hogy holnaptól a Tesla számítógépeket, okostelefonokat, saját processzorokat meg operációs rendszereket kezd el készíteni. Annyi mindenük hiányzik nekik hozzá, hogy el sem tudom kezdeni a felsorolást.

Aztán a The Mac Observer alapítója járt utána a sztorinak, és kérdezett meg több forrást az Apple-nél. Kiderült, hogy az Apple tudatosan alkalmaz exmérnököket a Teslától, és házon belül sokan meg vannak győződve arról, hogy a cég autót készít. Egy Apple-alkalmazott 80 százalékig volt biztos ebben, a The Mac Observer szerzője pedig már inkább 100 százalékig, miután összerakta a több helyről származó infókat.

Egy éve még arról szóltak a pletykák, hogy az Apple felvásárolná a Teslát. Állítólag az autógyártó vezetője, Elon Musk az Apple beruházásokért felelős vezetőjével, Adrian Pericával tárgyalt, sőt, egyes források szerint Tim Cook is részt vett a beszélgetésen. Hétszer annyi készpénze van az Apple-nek, mint amennyit a Tesla ér, de nem valószínű, hogy Musk eladná, az Apple meg megvásárolná a céget. De arra nem gondoltam, hogy azért nem, mert maga akar elektromotorral, differenciálművel, kasztnival, kárpittal, autóelektronikával, elektromos ablakkal, hátsó ablakfűtéssel, ülésmagasítóval, visszapillantó tükörrel, ablakmosófolyadék-tartállyal, csomagtartó-űrtartalommal, fényszóróizzókkal, alufelnivel meg hasonlókkal foglalkozni.

Meg most sem hiszem. De a tény mindenesetre az, hogy egy Apple-autó tesztel valamit Kalifornia utcáin, és a tetején a kameráknak tűnő objektumokkal önjárónak tűnik. Az Apple-nél dolgozók pedig meg vannak győződve arról, hogy a cégüknek van autótervező részlege. Ennyit tudunk.