Carl Icahn nagyon szeret fontoskodni az Apple körül, imád jósolni és felszólítani a céget arra, hogy mondjuk vásároljon fel egy rakás saját részvényt, ha már úgy állnak a dolgok. Meg is teheti: rengeteg Apple-részvényt birtokol, és befektetőként van neve a szakmában.

o-carl-icahn-apple-facebook-e1390926618285.jpg

Úgyhogy amikor az Apple elérte a napokban a 700 milliárd dolláros értéket (piaci kapitalizáció, vagyis a kibocsátott részvények összértéke napi árfolyamon), engem nem lepett meg, amikor Icahn meglovagolta a hírhullámot, és a kólán szörfölve lazán maga alá dobott egy csomag Mentost.

700 milliárd? Az semmi, egybillió! Sőt, 1,3 billió, 1300 milliárd dollár, ennyit ér valójában az Apple. Csak a részvényei alulértékeltek.

Az Apple már így is rekordokat dönt a részvényeinek értékével, de az 1000 milliárd azért nagyon erős becslés. Elképzelhetetlen összeg. Tényleg, esélyed sincs elképzelni.

Figyelj. Ha felváltod az összeget százdollárosokra (100!), és elkezded az egyenlítő mentén sorba rakni a hosszabbik oldala mentén, kábé 39-szer körbeérsz a bolygón. A magyar államadósságot 11-szer fizetheted ki vele, és még mindig marad úgy 7000 milliárd forintod. Magyarország összes lakosának adhatsz 700 ezret, mondjuk.

Vagy mondok mást, egybillió dollárt Magyarország 7,5 év alatt termeli meg. Ha a kormányunk államosítaná okosba, aztán eladná az oroszoknak féláron, pár évig héderezhetne mindenki, még a közmunkaprogram és a tanári életpályamodell is. Nehéz lenne utána visszarázódni, igaz?