Tegnap bemutatta a Microsoft a Windows 10-et, a Windows 8 utódját. Az előadáson voltak meglepetések is, de az Apple hatását akkor sem lehetne eltagadni, ha az esemény végén megtartott kérdezz-felelek nem pont egy Apple-höz köthető okfejtéssel kezdődött volna a közönség részéről. Lássuk, mik a hasonlóságok az Apple és a Microsoft rendszerében.

screen_shot_2015-01-21_at_10_21_10_am.png

Hasonlóság: a Windows 10 ingyenes. Logikusnak tűnik, hiszen az OS X ingyenes, a Chrome OS ingyenes (és ha szélesebbre vesszük a látószöget, ingyenes a Linux, az iOS és az Android is). Ez egy olyan lépés, amivel tényleg elősegíthetik, hogy a felhasználók naprakész szoftvert tartsanak maguknál, legalábbis elvben. A valóságban nem segítenek az XP-hez és Vistához ragadt embereknek, ugyanis csak 7-től felfelé lehet update-elni 10-re, egy évig.

A különös ugye az, hogy az "ingyenes operációs rendszer" definíció szerint inkább egy szolgáltatás, amivel az Apple drága termékeket ad el. Csakhogy a Microsoftnak nem nagyon van ilyen drága terméke, végfelhasználóknak a Windows mellé legfeljebb egy doboz bonbont adhatnak. Az OEM-ektől szerezhetnek pénzt persze, de azért ez a free update elég rendesen átrendezi rövid távon a költségvetést.

Hasonlóság: 10. Vagy X. Végre ugyanaz a verziószáma mindkét operációs rendszernek, bár az OS X 14 éve ugyanezzel a verziószámmal létezik. A Microsoft inkább túllép ezen jövőre.

Hasonlóság: az operációs rendszerben megjelent a Cortana, a Microsoft személyi asszisztense. Na jó, ebben megelőzték a cupertinóiakat, akik egyelőre nem integrálták az OS X-be a csajt. Nyilván akkor teszik majd meg, ha a megfelelő funkciókat el tudja majd látni asztali rendszer esetében is, nem szokták elkapkodni.

Hasonlóság: mágikus szavak. A Windows 10 bemutatóján észre lehetett venni ahhoz hasonló szónoki fordulatokat, mint amikkel az Apple operál már régóta. Csakhogy itt az Apple esetében gyakori kifejezéseket és szavakat inkább kerülték, viszont találtak ki másokat. Így például:

“we're harmonizing our experiences…”

Olyasmi, mint az it’s just works, csak kevesebbet mond.

“we absolutely believe that Windows is best for our experiences”

Ez is olyan bátortalanka. “You see? Amazing. It blows your mind” - ezt mondaná Cook. Úgy tűnik, a Microsoft szerényre veszi a figurát, az óriás inkább tüntetné fel magát barátságos fejlesztőként. Ami nem is baj, alkalmazkodnak a változáshoz, megpróbálják kihasználni az Apple növekedését, a saját javukra.

“we havent decided it yet”

A válasz a kérdésre, mi lesz egy év után. A Microsoft egy olyan ponton bizonytalanította el a hallgatóságot, ahol nem szabad. Mi lesz egy év után? Még nem tudjuk. Ja, akkor majd szóljatok, ha eldöntöttétek. Ilyenkor legalább egy határozott elképzelést meg kell osztani, hogy érezzék az irányt az emberek. Az Apple ezt tenné, megnyugtatna.

"We believe Windows 10 will fundamentally make everything people do with computers today more immersive, more personal"

Még perszonálisabbá teszi a perszonál kumpjútereket. Ezt simán el tudnám képzelni egy Apple keynote-on is. Az emberi oldal erősítése jó irány, mondjuk még mindig túl sokszor hangzott el a user kifejezés a bemutatón. Az Apple-nél inkább a people dominál.

Amire viszont nem számítottunk:

"Holograms are like print preview for 3d printing”.

screen_shot_2015-01-21_at_10_43_02_am.png

Bemutatták a HoloLenst, ami egy Oculus Rift és Jarvis szerelmgyereke. A 3D-tervezők és a Minecraft-játékosok már dörzsölik a kezüket, mainstream elterjedése egyelőre kérdéses.

update: még egy hasonlóság (kösz GK)