almalé és kungfu Rólunk

Wozniak Bandi: Elkezdődött!

Bandi kéthetente, szombatonként mesél nektek az Appleblogon az Apple múltjáról.

Az első részt itt tudjátok megnézni, a csatornára itt tudtok feliratkozni.

A külső akkumulátort itt tudjátok megnézni.



Itt vannak az iPhone 6 és iPhone 6 Plus hazai árai, szolgáltatók összehasonlításával

Az iPhone 6 és 6 Plus hazai árai megtekinthetőek kártyafüggetlenül az Apple oldalán, és a szolgáltatóknál is feltűnt néhány bemutatkozó ár.

Kártyafüggetlenül az iPhone 6 árai milliméterre pontosan megegyeznek a tavalyi iPhone 5s árakkal. Az iPhone 6 Plus árai ehhez képest vannak eggyel elcsúsztatva: annyiba kerül egy 16-os Plus, mint egy 64-es 6-os, a 64-es Plus mint a 128-as 6-os.

arak.jpg

Az iPhone 5s árai pedig a tavalyi iPhone 5c árain álltak meg.

5s arak.jpg

A szolgáltatóknál is megjelentek az árak, természetesen mindenki a korlátlan tarifacsomagokkal állt bele az előrendelési hullámba. Itt látható a Vodafone, a Telekom és a Telenor iPhone 6-is aloldala.

A legkevesebb opciót egyelőre a Telenor oldalán látjuk, egyetlen árral és csomaggal. A Vodafone-nál a RED Basic X-et kínálják a 16 gigás készülékekhez, a Telekom pedig a NEXT XL mellett a Next M, Music M, Music S, Like S és Move M csomagokat is kínálja előrendelésre.

Készítettem egy összehasonlító táblázatot, persze a csomagok tartalma helyenként eltérő lehet, de nagyjából mégis hasonló: korlátlan beszélgetés és SMS-t kapunk mindegyiknél (plusz szolgáltatások járhatnak egyes csomagok mellé még).

Screen Shot 2014-10-28 at 14.48.19.png

A Vodafone-nál a tarifa havidíja 9990 forint, mellé 10 ezer forint a készülék törlesztő két évig, de a jobb összehasonlíthatóság kedvéért így szerepeltettem. Lehetett volna úgy is, hogy 9990 a havidíj, és 240.000 forint az 16-os iPhone 6 készülék, mivel két évig kell fizetni, a végeredmény ugyanaz.



Egy integrált rendszer a mobilfizetésre - Simple

Az Apple megoldásai azért tudnak elsősorban a legegyszerűbbek lenni a piacon, mert az Apple-felhasználók eleve rendelkeznek egy saját accounttal. Vagyis az első, amit egy Apple-júzer megtesz, hogy regisztrál a rendszerbe, mégpedig önként, hogy hozzáférjen akár az ingyenes tartalmakhoz is, meg egy csomó lehetőséghez. Minden új szolgáltatást ebbe a már meglévő fiókba kell integrálni.

Az Apple Pay azonban messze van tőlünk egyelőre, Magyarországon továbbra is hazai szolgáltatók és bankok próbálják beindítani a fizetés új generációját. És a Simple, a nevéhez hűen, elegánsan oldotta ezt meg.

Érezték a fent leírt, regisztrációhoz kapcsolódó problémát, és minél fájdalommentesebben próbálták megoldani: egy email-cím és egy jelszó után szabad az út, és már használható is a program. Ekkor ugye még nincs hozzárendelve bankkártya a fiókunkhoz, de ez nem is feltétlenül szükséges a használathoz: a Simple alkalmazásban van lehetőség saját egyenleg feltöltésére is, amivel aztán gyorsabb lesz a legtöbb fizetés.

 

Screen Shot 2014-10-07 at 13.46.01_1.png

simple3.png

Alapvetően a fizetést segítő digitális rendszerek elkülönülnek bankkártya-integrációs megoldásokra, és saját egyenleget nyilvántartó, a fizetéseket egy szerveren intéző módszerre. Előbbinél ugyanúgy a bankkártyádról történik a fizetés, csak az adatokat nem a bankkártyáról olvassák be. Utóbbinál te utalsz a szolgáltatónak forintot, amit ő átvált a háttérben utalványra, amivel aztán a rendszeren keretein belül azt teszel, amit akarsz. Amíg a rendszeren belül maradsz, sokkal egyszerűbb a dolgod, mint a hagyományos fizetésnél: simán küldhetsz pénzt egy email-címre, a célszemély megkapja az üzenetet, hogy pénzt állt a házhoz, amit felhasználhat. Ha regisztrált. Ha nem regisztrált, és nem is akar, pár napon belül visszakapjuk az egyenlegünket.

simple2.png

A Simple azért ügyes, mert mindkettő egyszerre. A gyors regisztráció után egyből utalhatunk a programmal a saját nevünkre pénzt, az a banki utalás szokásos sebességével érkezik, utána pedig azonnal tudunk a rendszeren belül költeni. nem kell várni semmire, nem kell megadni semmit - legfeljebb a jelszót egy bizonyos összeghatár felett. Továbbra sem adtunk meg a programban mást, mint a nevünket és egy jelszót, az utalás már zárt banki rendszeren belül történt.

simple.jpg

Ha azonban megadjuk a rendszernek a bankkártya-adatainkat (nem kell OTP-snek lennie), közvetlenül onnan is fizethetünk. Így nem ér minket meglepetés, hogy lefogyott a keretünk. Ez egy sztenderd banki eljárás, melynek köszönhetően a kártyaadatok szintén nem a Simple app, hanem az OTP bank rendszerében tárolódnak. Ez a megoldás egyszerűsíti a folyamatot azáltal, hogy nem kell minden alkalommal bepötyögni kártyaadatokat, hanem bizonyos – a felhasználó által beállított értékhatár fölött – a Simple csak a jelszót kéri el.

simple1.png

Technikailag tehát felkészültek, most már csak az elfogadóhelyek kínálata a kérdés. A Simple kínálata folyamatosan bővül, jelenleg országszerte mintegy 300 italautomatából vásárolható aprópénz nélkül üdítő, az Ételfutárral országosan 300 konyháról rendelhető házhoz étel. A Mozi szolgáltatással a budapesti Corvin mozi műsorára lehet jegyet vásárolni, a Mobilpincér pedig négy hellyel bővült az elmúlt hetekben, így jelenleg a fővárosi A38, Pirítós, Farger, Café Alibi, K:antin, Kolor helyeken, és Pécsen a Café Griffben használható. Év végéig tucatnyi további étterem és kávéház csatlakozása várható. A Jegy alkalmazást a napokban élesítik, e csatorna révén hetente több száz rendezvényre válthatnak majd jegyet a Simple felhasználói.

A biztonsággal kapcsolatban pedig ezt tudták elmondani:

Az OTP Mobil Kft. nem tárol kártya adatokat, ezt a feladatot az OTP Bank rendszerei végzik, melynek köszönhetően a vásárlók bankkártya adatai a legnagyobb biztonságban vannak. Ezen felül a központi, éles szervereik az OTP Bank szerverparkjában találhatóak, így rendszerük megfelel valamennyi szigorú bankbiztonsági feltételnek.

A Simple tehát a nagy “fizess velem” forradalom első hullámán tudott megszerezni egy előkelő helyet. A többit majd eldönti az idő.

Szóval használjuk, nemsokára mindennapos lesz az ilyen rendszerek használata. A Simple ingyenes app itt letölthető.

Disclaimer: a Simple az Appleblog hirdetője



Kicsomagolták, szétszedték, kipróbálták az első iPad Air 2 szállítmányokat

Szerencsésebb helyeken már kézbe foghatták az iPad Air 2-ket az első megrendelők. Az iFixit is kapott, szét is szedte gyorsan. Mondom a legfontosabb állításokat - nincs sok.

Az akksi kisebb, mint az előző iPad Airben volt. A mostaniban 7340 mAh-ás (27.3 Wattórás) akksi van, a korábbiban 8827 mAh-s volt. Az Apple szerint ennek ellenére ugyanannyi ideig bírja - 10 óráig -, mint az elődje. Néhány korai felhasználói értékelés azonban azt állítja nem tart addig a szufla, mint az előző generációban. Ezek azonban nem feltétlenül objektív mérések.

hUrGYoCQAJNVHClg.jpg

A készülék oldalán nincs többé fizikai kapcsoló, tehát a némítás és az átfordulás mostantól csak szoftveresen állítható. Igaz, az iOS 7 óta a Control Panelről ez gyorsan és egyszerűen kapcsolható. Ezt az átalakítást már az első dummy modellek óta tudjuk, de csak mostantól érezhetjük mi is azt, hogy a mutatóujjunk az átkattintható élek helyett a lekerekített szélt tapogatja csak.

Jó képeket készít az iPad Air 2, de azért nem annyira jókat, mint az iPhone idei sorozata. Itt van néhány fotó, amit lőttek vele:

img_00241.jpg

img_00051.jpg

img_0020.jpg

img_0026.jpg

És amit már tudunk korábbról: az új tablet gyors. Úgy elhúzott a mezőnytől a A8X miatt, hogy nehéz lesz utolérni.



Tim Cook nagyon felhúzhatta magát a kínai adathalász ügyön

Személyesen utazott el Kínába, hogy csúnyán nézzen a kínai miniszterelnök-helyettesre Tim Cook.

tim-cook-china.jpg

Pár napja nagy botrányt kavart, hogy a Kínában az iCloud.com webcímet beíró emberek egy hamis, iCloud.com-mal csaknem tökéletesen egyező weboldalra jutottak, ahol ismeretleneknek adták meg a felhasználónevüket és jelszavukat. Mivel a kínai kormánynak bevallottan van egy az egész országra érvényes tűzfala, ezért a sejtés az, hogy innen buherálták meg a rendszert, adathalász célból.

A kínai híroldalak szerint a találkozó során a két fél megosztotta a másikkal a felhasználók adatainak védelmére vonatkozó nézeteiket. Ami tutira nem egyezik, mégis nyilván a legteljesebb egyetértésben bólogatott a kínai.

Az Apple már egy külön aloldalon foglalkozik azzal, hogyan ismerhető fel, ha az iCloud.com mögött az ő szervereik állnak, és az egyes böngészőknél hogyan megy a hitelesítés.




süti beállítások módosítása