almalé és kungfu Rólunk

Egy jó kis Jony Ive interjú vasárnapra?

Van. Tessék, itt a Vanity Fair fellépésének kép- és hanganyaga, tökéletesen egymásra szinkronizálva. Ahogy az Apple mondaná, zéró gap.



Az index újrafeltalálta a követést - Kövesd az Appleblogot!

Ha most a képernyőd jobb felső sarkába nézel, ott látsz egy KÖVETÉS gombot (ha nem látsz, lépj be Facebookkal vagy regisztrálj). Ha megnyomod, onnantól követed a blogot, ha még egyszer megnyomod, kiköveted (ezt ne tedd). Elmondom, ez miért jó.

Screen Shot 2014-10-17 at 16.24.52.jpg

Kezdetben úgy volt, hogy az olvasó ellátogatott arra az oldalra, amit szeretett - az rss-ről a mai napig sokan azt sem tudják, micsoda. Aztán jött a Facebook, de ők meg elkezdték szűrni a tartalmat, és bloggerként nekünk kellett volna fizetnünk, hogy a lájkolók láthassák az írásainkat. Most már a Twitter is bejelentette, hogy szűrés jön, nyilván ők is szeretnének pénzt kérni, hogy elvegyék a falat köztünk és az olvasók közül.

Az index kitalált egy jó megoldást: a saját rendszeren belüli követést. Valahogy így:

Követhetsz egy adott újságírót vagy egy blogot. Ha az index vagy a blog.hu bármelyik blogján vagy, felül látod értesítésként, ha új anyag jelent meg az általad követett személy vagy blog tollából. Jelen esetben, ha Csaba vagy én írtunk valamit, az indexet olvasgatva is látjátok értesítésként. És onnan, egy kattintással el is olvashatod.

Ez azért jó, mert soha senki nem fogja szűrni. Nem érdeke egy közénk ékelődött cégnek, hogy lenyúlja a sápot.

Én sokat bolyongok az index-blog.hu felületein, úgyhogy naponta sokszor látom majd az értesítést, szóval én használni fogom az új fejlécet. Kövessetek minket ti is így, és nem maradtok le semmiről.

 



Szétkapták az Apple Retina 5K-s iMacjét

Az iFixit megint elsőként szedte szét az új iMacet. Kiderült, hogy a kritikusok által agyondicsért, minden eddiginél szebb képet retinánkba égető új kijelzőt az LG gyártja. A mögötte lévő hardverek - a processzort, grafikus magot és apróságokat leszámítva - ugyanaz, mint a korábbi modellekben.

eIGbhGOaYP46J3DU.jpg

pYHRZpMG6v3p6uIL.jpg

KtF5YuVRiVqBUgTj.jpg

A memóriát könnyen lehet otthon cserélni, a CPU-t és a merevlemezt sem lehetetlen, csak ügyes kéz kell hozzá, hogy korrekt módon barmolja szét a gépet. Az összerakásnál meg nem szabad elfelejteni, hogy a technika legújabb csodáját, a kétoldalú ragasztót lecseréljük, ez segít a helyén tartani a panelt.

A szerelhetőségre 10-ből 5 pontot kapott a gép.

Az összes kép és leírás itt található.



Az iPad Air 2-ben olyan technológia van, ami megreformálhatja a mobil előfizetéseket

Az iPad Air 2 leírásában láthatunk egy ilyen, jelentéktelennek tűnő mondatot:

In addition, the cellular model lets you choose from a variety of carriers and flexible short-term plans. So you can make fast connections, even when you’re on the go.

Hogy ez mit jelent, arról a hwsw-n olvashatunk egy írást Koi Tamástól. Röviden:

szoftveres SIM

Screen Shot 2014-10-17 at 15.36.56.png

A szoftveres SIM megoldás abból áll, hogy egy beágyazott chip felülírható információkat tartalmaz a szolgáltatókról, ezért pár másodperces folyamattá redukál egy szolgáltatóváltást. Plasztik SIM-kártya meg egyáltalán nem is kell.

Az Apple idestova négy évvel ezelőtt kezdte el a technológia fejlesztését az egyik legnagyobb SIM-gyártóval, a Gemaltóval közösen, a megoldás lényegében egy beágyazott chip, ami egy újraírható flash-memóriával párosul, illetve az egész rendszer kiegészül egy nem írható ROM-területtel is. A ROM tartalmaz minden olyan információt, ami a készülékkel, az azonosítóval és a biztonsággal kapcsolatos, kivéve azokat, amik szolgáltatóspecifikusak, ezek a flashmemóriába kerülnek.

Ez a megoldás ugyanazokat az azonosítási folyamatokat végzi el, mint amit egy új SIM behelyezésénél végigélhetünk, csak nem kell hozzá új SIM.

Mit jelent ez? Azt, hogy megnő az igény a számhordozásos szolgáltatóváltáshoz. Ha észrevesszük, hogy egy másik szolgáltató jobb árakat kínál ugyanazért, azonnal válthatunk, nincs előttünk a szolgáltatóváltás réme, amibe már csak azért sem fogunk bele, mert a francnak sem kell a nyűg. Azonnal válthatunk.

Ebből meg az következik, hogy megnő az igény a rövid távra szóló kötöttségekre, az egy meg két éves hűségnél rövidebb időtartamú vállalásokra. Vagy - végre - pontosan tisztában leszük a két éves hűségnyilatkozat pénzbeni értékének.

Ez nem érhető el nálunk, egyelőre csak három amerikai (Sprint, T-Mobile, AT&T) és egy európai (az angol EE) szolgáltató hálózatával működik. A kulcsszó: egyelőre.

Tamásnál jobban mi sem zárhatnánk a gondolatmenetünket:

Annál is inkább, mivel az Apple tervei szerint a szoftveres SIM ott lesz a következő generációs iPhone-okban is, ami azt jelenti, hogy már pár éves távlatban több tízmillió olyan eszköz kerülhet forgalomba, ami támogatja ezt a technológiát. Azt egyelőre nem tudni, hogy a versenytárs készülékgyártók számára a soft SIM technológia elérhető lesz-e és ha igen, milyen formában.

Az Apple iparági befolyását ezzel együtt jól jelzi, hogy a cég korábban sikeresen nyomta le a teljes mobilszakma torkán a SIM-ek két új generációját is, a microSIM-eket és a nanoSIM-eket, igaz, ezek csak formátumukban különböztek a korábban használt plasztikoktól, a technológiai alap továbbra is az a több évtizedes rendszer volt, amit a GSM-szabványban lefektettek.

Tamás, köszönjük. Berry nekünk olyan, mintha a testvérünk lenne.

Minden másról Csaba beszélt a videójában tegnap, még mindig nagyon ajánlott megnézni:



Amiről még nem beszéltünk az új Mac minik kapcsán, pedig fontosak

Tegnaptól letölthető a Yosemite, gondolom mindenki a backupot nyomja, meg a letöltést, meg a telepítést (ficsörlistát itt találtok), de azért álljunk meg még egy szóra az új Mac miniknél. Mert oké, hogy lett egy olcsóbb modell, meg hogy power efficient, de pár dolog szemet szúrt azoknak, akiknek éles a szeme (köszönjük az egyik tippet esőjárónak).

Screen Shot 2014-10-17 at 10.05.19.png

Mondom sorban. Egy.

Kinyírták a Mac mini Servert. Nincs többé hivatalosan, meg sehogyan sem szervere az Apple-nek, az XServe ugye már az előző háború elesettje, a Mac Pro egyáltalán nincs szerverként kommunikálva - noha egy kis buherálással azért befér a rack-szekrénybe is -, a Mac mini pedig most távozott a szervervilágból. Pedig láttunk már olyan szerverteremről készített képet, ahol több száz mini dolgozott.

Kettő.

Az új minikben mobileszközökbe tervezett LPDDR3 memóriamodulok vannak nagy valószínűséggel, amiket házilag nem lehet cserélni. Ha upgrade-elni akarsz, vidd be a szervizbe. A memóriamodulok tehát forrasztva vannak az alaplapra, vásárlás után nincs upgrade. Az Apple is ezt írja, csak virágnyelven: Configurable to 8GB or 16GB, only at the Apple Online Store.

Három.

Korábban rosszul írtam, a Mac mini legkisebb verziójában is idén kiadott Intel processzor van. Csak épp egész más kaliberű versenyző, sorban ezeket a CPU-kat kapták meg a minik:

Intel Core i5-4260U, 2.70 GHz-ig, 15 W
Intel Core i5-4278U, 3,1 GHz-i, 28 W
Intel Core i5-4308U, 3,3 GHz-ig, 28 W

Itt lehet összehasonlítani a három processzort.

Négy.

Továbbra sem az választja el a belépő kategóriát a többitől, hogy előbbiben csak vinyó, a nagyobbakban meg SSD van. De hát miért nem? Még mindig ott tartunk, hogy a legdrágább verzió kap egy Fusion Drive-ot, az alatta lévők pedig merevlemezzel bohóckodhatnak.

A legdrágább alapmodellben (329.990 forint) az egy terás Fusion Drive-ot mindenesetre lecserélhetjük ráfizetés nélkül 256-os SSD-re, a kis gép maximálisan támogatja a ráköthető külső eszközöket a két Thunderbolt 2-vel és 4 darab USB 3-as csatival, mehet rá külső vinyó. Csak úgy fog kinézni, mit Neo ébredés után.

És azt sem lehet mondani, hogy legalább egy Time Capsule-lal szépen egymásra lehetne pakolni őket. Mennyivel elegánsabb lenne az úgy.

Öt.

A 2 terás merevlemez többé nem elérhető a miniben. Legfeljebb egy tera a hely, nincs több, akármennyit is fizetnél.

Hat.

Nincs négymagos processzor a kínálatban. Semmilyen konfigurálással nem tudunk a korábban elérhető négymagos Core i7-et kérni a kis gépbe. Az alapmodellekben kétmagos Core i5 van, ami kétmagos Core i7-re upgrade-elhető.

Az Apple a merevlemez méretével, a processzorok kiválasztásával és az SSD opcióként való felkínálásával kijelölte a Mac mininek szánt egyértelmű utat. Belépő gép, amit az árcsökkentés is aláhúz. Ez a helyzet.

Minden másról Csaba beszélt a videójában tegnap, nagyon ajánlott megnézni:




süti beállítások módosítása