almalé és kungfu Rólunk

Amikor hülye a szoftver

Én csak azt szeretném mondani, hogy nagyon örülök a gépi szövegértelmezés fejlődésének, a Turing-teszten átment chatbotnak (még ha nem is nagy szám a hozzáértők szerint), Siri frappáns válaszainak, és hogy most már néhány éven belül talán az egész iOS-t irányíthatom rajta keresztül (nem tudom, most miért nem), de amikor ilyet látok, minden pozitív jövőképem szertefoszlik:

fotó_16.PNG

Próbáltam rövid ő-vel, o-val is, nem ismerte a települést. Aztán később kiderült, hogy mégis, csak akkor éppen nem.

De itt van a másik hülye:

Screen Shot 2014-06-24 at 15.24.25.png

És csak ezt tudom mondani:

Tovább olvasom


Az Apple jó politikus, tudja mikor kell szoftvert frissíteni

Alighogy kikerült a Loopra, hogy az Apple nem fejleszti tovább az Aperture-t, a Mac App Store-ban megjelent a Final Cut Pro, a Motion, a Compressor, és a MainStage frissítése. Lényegi frissítése, mégpedig.

pro.png

Mint egy üzenet a pro user tábornak: ne féljetek, itt vagyunk, és gondolunk rátok.

Videózzatok és sokasodjatok.



Az Apple kinyírja az Aperture-t

Az Apple hivatalosan is bejelentette a The Loopnak, hogy az OS X-es Photos alkalmazás és az iCloud Photo Library bevezetésével az Aperture további fejlesztésébe nem fektetnek energiát. Az Aperture könyvtárat migrálni lehet majd az iCloud Photo Librarybe.

Apple_Aperture.jpg

Kiszúrás a pro felhasználókkal, már megint? Lehet. Először az XServe kinyírása, aztán az évekig porosodó Mac Pro (ezt már jóvátették), és persze a Final Cut Pro X megjelenése mind a profi felhasználói réteg felhorkanását eredményezte, és ne legyenek kétségeink, az Aperture halála után is ez lesz a helyzet. Hiszen még azt sem lehet tudni, milyen lesz az OS X-es Photos app, azon kívül, hogy remek automata beállítási lehetőségek vannak benne, amire inkább a hozzám hasonló mezei user csorgatja a nyálát. Olyan programot meg még nem látott a világ, amit egyszerre használt volna teljes megelégedettséggel pro és dummy felhasználó.

Tovább olvasom


Hány forint egy dollár az Apple-nél?

Az Apple TV hazai árának csökkentése után kezdtem el gondolkozni azon, mi a váltószám jelenleg az Apple termékek eredeti, dollárban kifejezett ára és a hazai, forintosított árcédulák között? Hogy lehet, hogy egy termék hazai ára 12 százalékkal csökken, miközben az USA-beli ár nem változik?

Először is gyorsan leírom, amit nem lehet elégszer elmondani: az amerikai Apple Store-ban nettó árak vannak feltüntetve, míg a hazaiban bruttók. Az itthoni végfelhasználói ár az alábbi tételeket tartalmazza:

  • ÁFA, 27 százalék, rohadt magas
  • Artisjus (iPodok, iPhone, iPad). Itt tenném hozzá, hogy valamiért a magyar Apple Store-ban az iPadnél csak az ÁFA-t tüntetik fel a nettó és a bruttó ár különbségeként, pedig ha jól tudom, idén januártól az Artisjusnak ez után is kell fizetni
  • árfolyamkockázat (nem lehet középárfolyammal számolni, de még csak eladásival sem, hiszen a forint-dollár árfolyam mozog, és hát persze inkább felül legyen rajta tartalék, mint alul a veszteség)

Ezek alapján készítettem egy bruttó forint / nettó dollár diagramot, hogy lássátok, az itthoni adók mit pakolnak rá a jelenleg egyébként 225 forintos dollárra. Rajta az Apple TV korábbi árával számolt váltó (a különböző termékkategóriákban általában a legolcsóbb modellt vizsgáltam):

deviza1.jpg

Láthatjuk, hogy nagy a szórás, főleg az iPhone-okra és iPod touch-okra számolt Artisjus miatt. Az új Apple TV árral pedig ez az állapot állt be:

Tovább olvasom


Az Apple következő nagy dobása az okosotthon lehet

A WWDC-n bemutatott HomeKit szoftver csak egy első lépés egy hosszú úton, ahol az Apple megtalálhatja a számításait hardvergyártóként is. A mostani pletykák szerint ugyanis a cupertinóiak okosotthon-hardvereket készíthetnek majd.

Azonban nem az ex-Apple-guru Nestjével és hasonlókkal vennék fel a versenyt, nem termosztátokat, füstérzékelőket és garázskapukat gyártanának. A tippek szerint egy egész lakást ellátó hangfalrendszert készítenének, valamint a falon beavatkozási pontokat, érintőképernyővel. Az iPad és az iPhone is nyilván az, de egy kezelőbe, meg a Siri utasítgatásához nem kell A7-es, még négy év múlva sem.

Két dolog miatt sem elvetemült ötlet a hangfalrendszer:

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása