almalé és kungfu Rólunk

Minek vennél autót, ha következmények nélkül ellophatod?

Egészen kis véletleneken múlt, hogy ezt a világot fogadjuk el valóságosnak és nem azt a párhuzamos másikat. És az se biztos, hogy jól jártunk vele.

Mert abban a másikban például az autólopást csak jogilag büntetik, valóságos eszközök nincsenek a hatóságok kezében a bűnözők elfogására.

Az ilyesmi elsőre szörnyen hangzik, de ott senkinek sincs saját autója: működnek a gyárak, de a futószalagról leeső kocsikat nem megveszik az emberek, hanem ellopják. Időnként megjelenik egy interjú, amiben a jogalkotó szigorúbb fellépést ígér, de aztán nem történik semmi: az emberek lesétálnak az utcára és ellopják a kocsikat, aztán használják, amíg jól esik. Mindenki szuper járgányokkal jár, nem kell gyűjteni hitelre, nem kell kompromisszumot kötni, elviszed a luxusterepjárót, a sportautót, amit akarsz, és addig nyomod a gázt, amíg meg nem unod.

gty_car_thief_ll_130829_16x9_992.jpg

A lopás azért olyan egyszerű, mert abban a párhuzamos valóságban nincs megbízható védelem, a mérnökök csak olyan technológiákkal tudtak előállni, amik a tolvajok mellett a vásárlók életét is megkeserítették: tévedésből néha alattuk is leáll az autó, vagy felrobban, vagy ami még rosszabb, örökre bezáródik. Szóval az autókon nincs védelem, lesétálsz, kinyitod az ajtót, gázt adsz, aztán elmész. Ezt csinálja mindenki.

Vagyis majdnem mindenki. Vannak ugyanis néhányan, akik puszta jó szándékból fizetnek az autókért. Nem lenne kötelező, senki sem kényszeríthető őket ilyesmire, de belátják, hogy ha nem fizetnek, tönkremegy az autógyár, és előbb-utóbb nem lesznek új autók. Szeretnek egy márkát és támogatni akarják. Az áldozat komoly, mert ez nemcsak pénzt, de további erőfeszítéseket is követel tőlük: nem elég lemenni az utcára és kinyitni az első útjukba eső autót, el kell menniük a kereskedésig, ahol gyakran azzal szembesülnek, hogy a fizetős autók rosszabb minőségűek, mint a lopottak. Konkrétan kevesebb bennük az anyag. De fizetnek, mert úgy illik.

Ebben a világban van viszont néhány autógyártó, amelyik válogat a vevők között. Azt mondja, hogy neked eladja, de neked már nem. Kék ruhások jöhetnek, piros ruhások meg nem. Ha kék a ruhád, mázlid van: fizethetsz és mehetsz az autóddal. De ha épp piros ruha van rajtad, akkor nehéz helyzetbe kerülsz: vagy szomorúan hazakullogsz autó nélkül, vagy beszállsz az első utadba kerülő járgányba, ellopod, és fizetés nélkül távozol. Akár egy nagyobbat is elvihetsz, mint amire pénzed volt: senki sem megy utánad, és a pénzed is megmarad. És mégis, van olyan gyártó, amelyik válogat a vevői közt annak ellenére, hogy tudja, akárki, akármikor ellophatja az autóját. Azzal nem tud mit kezdeni. De ha már fizetni akarsz, akkor feltételeket szab.

Ilyen kifordult egy világ ez. Innen nézve kész téboly, a mi valóságunkban elő sem fordulhatna ekkora őrültség. Melyik gyártó válogatna a vevői közül, ha azok önként, kényszer nélkül akarják odaadni a pénzüket ahelyett, hogy következmények nélkül egyszerűen ellopnák a terméket?

Disclaimer: a szerző semmilyen formában nem támogatja az illegális zeneletöltést, akkor sem, ha torrenten pillanatok alatt ingyen lejön 320 kbps-ban az album, amelyik az amerikai iTunes Store-ban ugyan hozzáférhető háromezer forintért 256 kbps-ban, de a kiadó már nem tette ezt elérhetővé a magyarban.



Így törött szilánkosra az iPhone 5-öm kijelzője

Úgy történt, hogy fogtam a kezemben az iPhone-om, amit az elmúlt másfél évben azért már leejtettem párszor, csak eddig minden zuhanást megúszott, aztán E. úgy gondolta, hogy valamiért elkezd hadonászni mellettem, és a mozdulatsor végén a mobil kirepült a kezemről, egyenesen a díszkőre, majd ez történt vele:

P1240633.JPG

Őszintén meg voltam győződve arról, hogy a gorilla glass elpusztíthatatlan, hogy képtelenség olyan erővel megütni, hogy az komoly sérülést okozzon, és hogy a betört kijelzős iPhone-okról szóló hírek kizárólag ellenséges propagandák. Hát nem. Szóval fogtam a mobilt, elvittem a szervizünkbe és megnéztem, hogyan történik a szerelés.

Meglepetésemre viszonylag gyorsan megvan az egész, a meló bonyolult, de a szervizesen néhány gyakorlott mozdulattal hamar megoldják a problémát.

Először lekapják a régi kijelzőt, úgy vigyáznak rá, mintha nem lenne eleve kuka az egész:

P1240639.JPG

Aztán jöhetnek ezek a jelentéktelen kis csavarok:

P1240640.JPG

Néhány perccel később már lent is van az előlap, kikerült a gomb, a vékony kis fémpanel, szanaszét van a telefon:

Búcsú másfél évtől:

Az összeszerelés innentől kezdve már pont úgy zajlik, ahogy a szétszedés, kábelek a helyükre, gombok-csavarok a megfelelő pozícióba és néhány perccel később már új mobilom van, legalábbis pont úgy néz ki:

P1240653.JPG

Most egyébként akciósan 29.900 a csere és a statisztikák szerint sajnos népszerű szolgáltatásról van szó, sokan hozzák be a szervizbe a törött iPhone-jukat.

Biztos ti is sokat barátkoztok E-vel.

A másik nagyon gyakori hiba ebben a kategóriában az elázás: állítólag a nagy esőzések után rengetegen hozzák be a telefonjukat és tartok tőle, hogy a szerdai vihar megint felpörgeti a piacot.

Nektek sérült már meg valamilyen módon az iPhone-otok?



Varázsolj az iPhone-oddal

Akkora marhaság, hogy nem is akarom túlmagyarázni. Van egy szoftver, ami az iPhone rezgőjére támaszkodva körbeforgatja a telefonod. Elhiszem, hogy nem érted, erről van szó:

 

Elméletben, mert gyakorlatilag erről:

De ha rendesen működne, esküszöm, akkor se érteném, hogy MIÉRT?

Mondjuk vicces, meg lehet vele varázslósat játszani a természeti népek előtt. És az is menő, hogy nem borul fel. De akkor is: MIÉRT?



Az új Air a legolcsóbb Apple-laptop ever

A tegnapi Air-update-ről felesleges mást mondani, mint hogy olcsóbb lett a gép. A processzor órajele jelentéktelen mértékben, nyolc százalékkal nőtt, ez az, amit lényegében soha, semmilyen körülmények közt nem veszel észre. Se az ssd, sem a többi alkatrész nem változott érdemben, viszont az alapár mostantól 999 dollár helyett 899 dollár, ami a legalacsonyabb Apple-laptop-ár EVER.

design_unibody2.jpg

Az Appleinsider készített egy tök jó összeállítást, amiből kiderült, hogy eddig a 999 dollár tartotta a legalacsonyabb árszintet, ennyibe került eddig a legkisebb Air és ennyi volt a műanyag MacBook ára is hosszú időn keresztül.

Ehhez képest a legelső laptop, a Macintosh Portable (ami csak szteroidinjekciókkal volt portable) 6500 dollárba került, méghozzá 1989-ben, ami most kb. 12 ezer dollárnak felelne meg, az inflációt is figyelembe véve.

A PowerBook G4-es 12 colos verziója 1499 dollárig esett be, MacBookból volt 999 dolláros modell, ahogy az iBookból is, a nem retinás MacBook Pro 1199-nél, a retinás 1299-nél állt meg, és volt ugyan egy spéci gép, az eMate 300, amit már 799-ért el lehetett vinni, de ez nem Mac volt, hiszen a Newton operációs rendszere futott rajta (de nélküle az iBook sem lett volna olyan, amilyen).

6adcf964.jpg

Egyébként a newtonos videónkat láttátok már?

 

Szóval ez a legolcsóbb alapáras Mac. Iskolai verziókban volt már 899 dolcsis modell, de az most nem számít.

Forintban is elég jó ára van a gépnek azzal együtt, hogy szerintem nálunk került már ennél kevesebbe is a Mac, amikor még erősebb volt a forint, de ezt Handrás biztos jobban tudja, talán majd bekommenteli jól, hogy mi is volt a helyzet.



A mobil, amit semmiképp se vegyél meg: iPhone 5c 8GB

A következetesség fontos erény, és tetszik, hogy ha már annyi olvasóját tévútra viszi Angelday, ő is az áldozataival tart, és velük együtt szív.

De igazából remélem, hogy egyedül járja ezt az utat.

A sztori a 8 gigabájtos iPohne 5c bejelentésével indult, amibe azonnal beleszeretett Józsi. Elég furcsa szerelem ez: vegyél egy eleve hibás koncepció mentén kialakított, ezért sikertelen telefont, várj a megjelenés után HÉT hónapot, rontsd tovább a koncepciót, és Angelday megszeret!

Az iPhone 5c sosem volt jó vétel, már a bemutatás utáni tesztvideóban is azt mondtam, hogy a minimális árelőny miatt hiba lenne ezt venni az 5s helyett, és az elmúlt hónapokban csak tovább erősödött bennem ez az érzés. Ami egybevág a világ észjárásával: elég nagy bukó a termékkategória. Hogy az Apple valamilyen módon játékban tartsa a telefont, piacra dobta a 8 gigabájtos modellt, ami 168 ezer forintos árával még mindig elég drága, cserébe viszont igazi szívással is jár a használata, olyan kevés tárterület marad az operációs rendszer és az alapprogramok mellett (Angelday szerint kábé 6,4 gigabájt).

iphone5c-header_1.jpg

Józsi persze azt vesz, amihez kedve van, az ív csak ott törik meg, amikor az iPhone 5c 8GB-t tökéletes eszköznek nevezi és megpróbál másokat is meggyőzni arról, hogy bátran vásároljanak ilyet. Pedig az elképzelése sok ponton téves, olyan, mintha egy geg lenne, egy vicc, csak épp a poén mások pénztárcájában csattan, úgyhogy gyorsan leírom pár pontban, miért NE vegyél iPhone 5c 8 gigabájtot. Józsi ugyanis nem hülye fiú, sokszor vannak jó meglátásai, észrevételei és biztos akadnak, akik most is vakon követnék, na pont ők jobban teszik, ha figyelembe veszik az alábbi, nem elhanyagolható körülményeket:

- Angelday iPhone 5-ről váltott 5c-re. Ebből is látszik, hogy Józsi óriási humorista, egy Fábryba oltott Stephen Colbert, a két mobil ugyanis a burkolatot leszámítva megegyezik. Megvette még egyszer a saját mobilját kicsit nehezebb házzal, és harmad akkora háttértárral 168 ezerért, a régi készüléket meg 138 ezerért árulja. Harmincezret fizet azért, hogy sokkal kisebb helyen kelljen elférnie és hogy valamivel nehezebb legyen a mobilja. Harmincezerbe kerül, hogy minden kicsit rosszabb legyen.

- Az iPhone 5c több mint hét hónapos eszköz, a hardvere meg 19 hónapos, miközben két hónap múlva bemutatják az utódot.

- A termékciklusnak ezen a pontján csak akkor érdemes iPhone-t venni, ha teljesen használhatatlanná vált a mobilod, vagy ha nem bírod tovább iPhone nélkül. Még 4S-ről sem éri meg 5c-re váltani, iPhone 5-ről meg a humor nagyágyúi kategória.

- Az 5c már tavaly szeptemberben sem volt jó vétel, most meg már végképp csak az 5s-t szabad megvenni, ha egy kicsit is időtálló befektetésre vágysz - ez a készülék sokkal jobb és erősebb hardvert ad, óriási tartalékok vannak benne, alig valamivel többért.

- Józsinak nem kell az 5s erőfölénye és arról akar meggyőzni téged, hogy neked sem kell. És lehet, hogy igaza van, talán nem fogod úgy érezni, hogy gyenge az 5c. De nem is te fogod majd követelni a plusz teljesítményt, hanem az Apple, amikor az iOS 8-ban és az iOS 9-ben számtalan funkciót letilt az 5c-n és csak az 5s-en, meg az utódain teszi majd elérhetővé őket. Így megy ez évek óta. Úszhatsz szemben az árral, belehugyozhatsz az Apple-szélbe, hiheted azt, hogy a világ csak a te mentális kivetülésed, hogy szolipszizmus mindenek felett, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a fizikai törvényszerűségek nem idomulnak az akaratunkhoz, és ha ezt megpróbálod vitatni, a végén csupa hugy leszel.

- 8 gigabájt sírni valóan kevés. 16 gigabájt is az. Persze meg tudod erőszakolni magad, dönthetsz úgy, hogy nem használod ki a mobil képességeit, hogy nem tartasz meg fotókat a mobilon, hogy nem telepítesz olyan appokat, amik megmutatják, mire képes a hardver, kikapcsolod az online fotószinkronizációs szolgáltatásokat, törölheted a zenéket az iPhone-ról (esetleg kizárólag a felhőben tárolod őket, és havonta leforgalmazol néhány gigabájtot csak a zenehallgatással).

El tudod érni azt az állapotot, amikor a néhány ezer forintos spórolásért cserébe feláldozod az élményt a kis háttértár oltárán, és elkezded hülyén használni a telefonod, de nincs olyan valid érv, ami indokolhatná az önszopatást. Angelday szerint a kis tárhely azért jó, mert rendre tanít, mert megakadályozza, hogy elburjánzanak a felesleges kontentek a készüléken, de egyrészt a mobil azért van, hogy kényelmesebb legyen az életed, nem azért, hogy rendszerre szoktasson (ahhoz drága), másrészt ez a folyamatos matekozás a hellyel 16 gigabájton is mindennapos, csak még pont használni tudod a készülék és az iOS szolgáltatásait. Nem többet, csak annyit, amennyit Jobs és Ive megálmodott.

Józsi szerint a nagy háttértár ugyanúgy rád szabadítja a káoszt, mint egy nagy lakás, amiben szintén sok felesleges tárgy gyűlik fel az évek alatt, mert nem kényszerít rá a szelektálásra. A hasonlat jó, de a hasonlatnál maradva a mostani lépése olyan, mintha eladta volna a lakását, hogy vegyen ugyanabban a házban egy ugyanolyan bútorokkal berendezett kéglit, amiben még a szobakiosztás is ugyanaz, csak minden pont feleakkora, mint a mostaniban, aminek valamivel magasabb a rezsije, és amire még húsz százalékot rá is kéne fizetnie.

Mindezt azért, hogy megtanuljon rendet rakni.

Szóval: az iPhone 5c képességeihez mérten mindig is túlságosan drága mobil volt, és bár a 8 gigabájtos verzió úgy tesz, mintha olcsóbb lenne, a képességeit is figyelembe véve az erősen nem ajánlott kategória. Ha most azonnal kell egy használható mobil, vedd meg inkább Józsitóla 32 gigabájtos iPhone 5-öst használtan (közben eladta), vagy a 16 gigabájtos modellt 5c-t 165 ezerért (olcsóbban, mint amennyiért Józsi vette a 8 gigabájtos verziót), de még erről is lebeszélnélek az alig húsz százalékkal drágább, 16 gigabájtos, nagyságrendekkel jobb iPhone 5s kedvéért (198,700 Ft).

De még inkább: most már légy türelmes, ha eddig kibírtad a mobiloddal, várd meg a júniust, hogy kiderüljön, milyen lesz az iPhone 6-os, ami talán felülír minden korábbi elemzést és egészen más megvilágításba helyezi a mostani kínálatot.

Józsi kísérlete érdekes, és biztos lesz néhány jófajta tanulsága, de inkább csak olvassátok, semmiképp se kövessétek.




süti beállítások módosítása