Az egyesült államokbeli igazságügy-minisztérium minden követ megmozgat, hogy rávegye az Apple-t, mondjon le a felhasználói által titkosított adatok védelmezéséről. Legutóbb a demagógia legvégső eszköztárából vették elő, hogy az Apple miatt gyermekek halnak majd meg. Azért, mert

az Apple olyan titkosítást engedélyez az iOS-eszközökön, amiket ők maguk sem tudnak visszafejteni, ugyanis nincs náluk hozzá a kulcs.

Most találtak egy All Writs Act nevű, 225 éves törvényt, ami nagyjából arról szól, hogy a bíróság bármilyen határozattal kisajtolhatja az akaratát az alpereseken. Ez az “úgyis az lesz amit én akarok bazmeg” törvény.

Ilyen arcok hozták:

1024px-Declaration_independence.jpg

kép forrása: Wikipedia

Nem biztos, hogy működik, ugyanis a bíró teljes egyetértését feltételezi. 2005-ben például ezzel akartak kicsikarni információt, sikertelenül. Az Apple-nek kötelessége átadni bírói utasításra a titkosított adatokat, de nem kötelessége megfejteni a kódot.

Nem értem egyébként a hisztit, az iOS biztonságának egyik nagy guruja, Jonathan Zdziarski szerint az iOS 8-ból is kiszedett szinte valamennyi adatot már anélkül, hogy egyáltalán unlockolták volna. Szóval szerinte a rendőrség hackerei is megtehetik ugyanezt.