Aki az App Store-ban járt az elmúlt egy napban, feltűnhetett neki, hogy az ingyenes vagy freemium appok mellett többé nem “Free” gombbal lehet a letöltést indítani, hanem “Get”-tel. Ez lett az általános megnevezése az ingyenes letöltésnek, akár használ a program játékon belüli vásárlási lehetőséget, akár nem. Get.

IMG_9268.PNG

Egyáltalán nem meglepő a lépés, hiszen az Európai Bizottság szabályozása miatt hónapok óta esedékes a változtatás. Az EB előírta, hogy a free (ingyenes) megjelöléssel ellátott termékek nem vezethetik félre a vásárlót a költségekkel kapcsolatban:

  1. az „ingyenesként” reklámozott játékok nem téveszthetik meg a fogyasztókat a ténylegesen felmerülő költségek tekintetében;
  2. a játékok nem buzdíthatják közvetlenül a gyermekeket az előrejutáshoz szükséges bizonyos elemek megvásárlására, sem pedig arra, hogy a felnőtteket vegyék rá erre;
  3. a fogyasztókat megfelelő tájékoztatásban kell részesíteni a fizetési feltételekről, és a vásárlások értékét nem lehet automatikusan, az alapbeállítások révén, a fogyasztók kifejezett hozzájárulása nélkül a számlájukra terhelni;
  4. az értékesítők adjanak meg egy e-mail címet arra az esetre, ha a fogyasztóknak további információkra van szükségük vagy panaszt kívánnak tenni.

Ez volt 2014 júliusában, és az Apple is ígéretet tett arra, hogy ez alapján megváltoztatja az App Store egyes részeit. A Google is lépett korábban, most pedig az Apple-ön volt a sor.

Az alkalmazás neve láthatóan továbbra is tartalmazhatja a Free megjelölést (a fenti képen ezt látjuk, szerintem nem sokáig lesz így), illetve a Top Free Apps szekció továbbra is él az üzletben.